Fostul procuror adjunct, Andrei Pântea, a fost condamnat la doi ani de pușcărie cu privarea dreptului de a ocupa funcția de judecător sau procuror pe un termen de doi ani de zile, însă acesta a fost amnistiat. Pântea a fost eliberat din sala judecată.

Decizia a fost luată acum câteva minute de magistrați.

„Consider că este o decizie legală pentru că instanța a acceptat tot ce am certut noi de aceea noi nu vom contesta această decizie de astăzi a instanței. Domnul Pântea urmează a fi eliberat din sala de judecată pentru că dumnealui cade sub incidența amnistiei”, a declarat procurorul Vitalie Galeru.

Amintim că fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut pe 11 octombrie de procurorii anticorupţie, într-un dosar deschis pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Caramalac.

Procuratura Anticorupție a anunțat că temei pentru reţinerea fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv declarațiile mai multor martori, potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam. Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013, prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele nr. 2003037024 și nr.2002018064 în privința lui Caramalac Grigore, cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei. Mai mult, la 14.12.2010, însuși prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, a respins o cererea similară a avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, precum și cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Caramalac Grigore, privind obligarea Procuraturii Generale să inițieze procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac" din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală" și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.

La sfârşitul lunii iunie, într-o investigaţie Deschide.MD, anunţam faptul că Andrei Pântea i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Caramalac, alias "Bulgaru". Urmărirea penală a fost încetată în decembrie, 2015 - la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului său la Moscova, procedură efectuată sub semnătura lui Andrei Pântea.

Andrei Pântea și-a dat demisia din funcție după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat, la 21 septembrie 2015, cererea de eliberare. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării.

Grigorie Caramalac era acuzat de faptul că, începând cu mijlocul anilor '90 ai secolului trecut, gruparea sub conducerea acestuia a săvârşit o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi banditism. În anul 2008, Caramalac a obţinut cetăţenie rusă, deşi în 1998 a fost dat în urmărire internaţională.