Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a fost recunoscut învinuit în dosarul expulzării ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor turci.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că dosarul pe acest caz a fost finalizat și transmis în judecată.

Potrivit lui, Botnari este învinuit de abuz de serviciu. Ex-directorul SIS și-a recunoscut vina și a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.

Procuratura Generală anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale în care în calitate de învinuit figurează fostul director al Serviciului de Informație și Securitate, acuzat de abuz de serviciu. La etapa urmăririi penale învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate”, a declarat Stoianoglo.

Totodată, el a anunțat că, anterior, CEDO a obligat autoritățile de la Chișinău să achite 125 mii euro drept prejudiciu familiilor profesorilor turci. În acest sens, Ministerul Finanțelor va solicita în instanță ca suma respectivă să fie achitată de către Vasile Botnari.

Fostul șef al SIS riscă până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Amintim că mai mulți profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO (considerată de Ankara drept o grupare teroristă – nota red.).

Acum câteva luni Procuratura municipiului Chișinău a pornit o cauză penală pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu”, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate pe acest caz. Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R.Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci.

De precizat că Vasile Botnari a fost numit director al SIS la începutul lunii mai 2018. Anterior, el a deținut mai multe funcții, printre care director „Moldova-Gaz” și ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. El a fost demis din funcție de către deputații PSRM și ACUM în iunie 2019.