Anual, aproximativ şase mii de moldoveni decedează din cauza cancerului, iar alţi zece mii sunt diagnosticaţi cu această boală. Maladiile oncologice reprezintă a doua cauză de deces în ţara noastră. Potrivit datelor oficiale, peste 58 de mii de persoane sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer. Astăzi este marcată Ziua Mondială de luptă şi de prevenire a acestei maladii grave, relatează Moldova 1.

Tatiana Tcaci din oraşul Soroca are 42 de ani şi a fost operată de cancer acum câteva zile la Institutul Oncologic. Femeia spune că a mers la medic atunci când durerile erau insuportabile şi se bucură că a reuşit să învingă boala.

Majoritatea pacienţilor spun că boala i-a luat prin surprindere, dar unii recunosc că nu au mers la medic de zeci de ani.

Medicii spun că o bună parte dintre cei care ajung la Institutul Oncologic sunt în stadiile avansate de boală.

După maladiile cardiovasculare, bolile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară.

„Pe primul loc în structura morbidităţii este cancerul colorectal, pe locul doi - cancerul glandei malare, locul trei - cancerul pulmonar, locul patru - cancerul de piele, locul cinci – hemoblastozele, urmat de  cancerul gastric pe poziţia a şaptea şi colul uterin pe locul opt”, a declarat Mircea Sofroni, şef la Catedra Oncologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.  

Cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer sunt acoperite de stat, indiferent dacă pacientul are sau nu poliţă de asigurare medicală. În prezent, în Moldova sunt peste 58 de mii de bolnavi de cancer, iar anual îşi pierd viaţa în jur de şase mii de oameni de pe urma acestei maladii.

La nivel mondial, peste patru milioane de oameni, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 69 de ani, decedează din cauza maladiilor oncologice.