Decizia fost pronunțată acum câteva minute de magistrații de la Curtea de Apel. Astfel judecătorii au respins recursurile înaintate de Adimnistrația Națională a Penitenciarelor

„Eu înainte de a comenta decizia, vreau să comentez recursurile. Ele au fost înaintate într-o anumită atmosferă și anumită consecutivitate. Cred că instanța azi a trecut un test, a luat o decizie legală. Nu spun asta pentru că mă vizează direct, ci pentru că așa spune legea. Eu tare-tare-tare sper că vom ajunge în situația ca justiția în R. Moldova chiar să facă dreptate”, a spus, după decizia Curții de Apel, Vlad Filat.

Demersul emis de către fostul directorul interimar al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, Andrei Saracuța, către Judecătoria Chișinău, privind eliberarea condiționată înainte de termen a lui Vlad Filat, a fost la data de 12 noiembrie curent.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus, pe lângă eliberarea condiționată a ex-premierului Vlad Filat din închisoare, anularea pedepselor complementare, și anume, interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani și retragerea Ordinului Republicii, conferit în anul 2013.

Vlad Filat a fost eliberat din pușcărie pe 3 decembrie, după mai bine de 4 ani petrecuți în detenție. Asta după ce, la 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a Legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate.