Membrii Guvernului au aprobat în şedinţa de miercuri, 29 ianuarie, Planul de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anii 2020-2021. Acesta prevede mai multe acţiuni preconizate în perioada de referinţă, care au scopul să îmbunătăţească situaţia în traficul naţional, transmite MOLDPRES.

Potrivit deciziei Executivului, la nivel naţional va fi instituită o platformă de comunicare în domeniul siguranței rutiere, de elaborarea căreia vor fi responsabile autorităţile centrale şi cele locale, mediul academic şi organizaţii neguvernamentale.

De asemenea, planul prevede îmbunătățirea sistemului de management integrat al acțiunilor instituțiilor specializate de intervenție în cazul accidentelor rutiere, cum ar fi: îmbunătățirea dotării serviciilor de urgență cu autospeciale pentru descarcerare, ambulanțe; adoptarea sistemului MAIS – Scala Maximum Abreviată a Leziunilor ş.a.

Pe de altă parte, planul include măsuri pentru elaborarea și implementarea proiectelor-pilot privind amenajarea pistelor pentru pietoni şi biciclişti; identificarea, cercetarea şi reabilitarea sectoarelor cu risc sporit de producere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor, conducătorilor de scutere, pietonilor, inclusiv a copiilor; evaluarea activităţii şoferilor, inclusiv celor cu experienţă, precum şi a şcolilor auto etc.

Cheltuielile aferente implementării Planului de acțiuni menționat vor fi suportate din contul și în limitele bugetului anual, precum și din alte surse conform legislației. Controlul asupra executării hotărârii se pune în sarcina Ministerului Economiei și Infrastructurii.