Cel puțin patru procurori ar urma să părăsească Procuratura Anticorupție la solicitarea șefilor din cadrul Procuraturii Generale, urmare a controalelor făcute de PG la PA și PCCOCS.

Conform surselor Deschide.MD, conducerea PG a somat 4 procurori anticorupție să plece benevol din sistem. Ar fi vorba despre acuzatorii de stat, Dorin Compan, Vlad Bobrov, Mihai Ivanov și Roman Statnîi. Aceștia ar urma să-și depună cererile de demisie. Solicitarea PG ar fi venit după ce un grup de procurori împuterniciți de Alexandru Stoianoglo să revadă mai multe dosare intentate de Procuratura Anticorupție. 

„Acești patru procurori au fost implicați în pornirea mai multor dosare la comandă, în arestul neîntemeiat al mai multor oameni de afaceri și în blocarea activității agenților economici. Un exemplu este și cazul „VENTO”, susțin sursele.

Potrivit interlocutorului nostru, Dorin Compan, fostul șef PCCOCS, într-o discuție cu colegii săi de la PA, ar fi menționat despre intenția de a pleca din funcție, dar și despre motivele care stau la baza acestei decizii. Ceilalți procurori, au decis să aștepte adunarea Colegiului de disciplină şi etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, care ar urma să aibă loc în data de 4 februarie 2020.

Am încercat să obținem mai multe detalii despre această situație de la Dorin Compan, însă acesta ne-a spus la telefon că nu poate vorbi din motiv că se află la o ședință de judecată la Curtea de Apel și ne-a rugat să revenim peste 30 de minute, însă după aceasta a refuzat să mai răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD. La fel, Bobrov, Ivanov, dar și Statnîi, nu au fost de găsit pentru a comenta situația.

Despre somația PG am întrebat-o și pe Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, care ne-a spus că instituția pe care o reprezintă nu confirmă, dar nici nu infirmă. În același timp, ofițerul de presă a declarat că vor comunica mai târziu mai multe informați la acest subiect.

Amintim că anterior, procurorul general Alexandru Stoianoglo, a declarat că mai mulți actuali și foști procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS sunt cercetați penal în cadrul mai multor cauze ce vizează activitatea acestora. Acuzatorii sunt bănuiți de abuz în serviciu și falsificarea actelor, dar nu este vorba numai despre dosarele care vizează frauda bancară, ci și despre alte cauze aflate în gestiunea PA și PCCOCS.

Totodată, presa a scris anterior că  printre procurorii cercetați penal se regăsește Adriana Bețișor și Andrei Băeșu, procurori care au investigat materialele legate de frauda bancară.