Curtea Constituțională (CC) a respins ca inadmisibilă sesizarea depusă de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, privind modificările aprobate la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Sesizarea a fost depusă de Dodon pe 20 decembrie, prin care a cerut ca CC să se expună dacă: a) este necesar votul majorității calificate în Legislativ pentru alegerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept; b) suportă caracter constituțional instituirea obligației alegerii președintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai CSM; c)corespunde sensului art.122 din Constituție mecanismul alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani efectiv lucrați, dar care au fost numiți până la atingerea plafonului de vârstă; d) în sensul art. 16 din Constituție, existența sancțiunilor disciplinare în ultimii trei ani constituie o condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al CSM.

Amintim că, pe 23 ianuarie Parlamentul a expediat proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM, după ce a fost publicată opinia Comisiei de la Veneția.

Vezi și: Modificarea legii cu privire la CSM, în vizorul Curții Constituționale

Proiectul privind majorarea numărului membrilor CSM, transmis spre promulgare lui Dodon

Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul RM s-a grăbit să voteze modificările legii privind CSM