Trecerea la televiziunea digitală ar putea fi amânată, deoarece autoritățile nu sunt gata să încheie procesul în data de 1 martie, așa cum asigurau anterior. O recunoaște preşedintele Comisiei parlamentare Cultură şi Mass-Media, Adrian Lebedinschi, care spune că transferul va fi efectuat în proporție de cel mult 5 la sută, față de 20, cum era planificat.

"Cinci procente, noi mai reuşim luna aceasta să le acoperim, dar cred că integral 20 la sută, nu vom reuşi. Nu văd cum noi să reuşim, să acoperim integral tot teritoriul Republicii Moldova şi mă tem că o să lăsăm iarăşi cetăţenii fără sursă de informaţii, dacă până în prezent, ei aveau măcar Moldova 1, mă tem ca de la întâi martie nu vor avea în general sursă de informare. Poate ar fi soluţie să mai prelungim o lună, două, trei cât este necesar", a spus Adrian Lebedinschi.

Secretarul de stat al Ministerul Economiei, Vitalie Tarlev, a refuzat să ofere un comentariu, dar a precizat că, din punct de vedere tehnic, autoritățile sunt pregătite în proporție de 95 la sută să treacă la televiziunea digitală. Unii experți în audiovizual consideră că la baza tergiversării sunt nu atât factorii tehnici, cât cei politici.

"Sper că această decizie de amânare sau mă rog viitoarea decizie de amânare va ţine clar de condiţiile tehnice şi condiţiile financiare şi nu de interesele politice a deţinerii celorlate două reţele naţionale, care au fost atribuite deja: Primul în Moldova şi la TVR. Cunoaştem cu toţii că "Primul în Moldova" este afiliat domnului preşedinte", a spus expertul mass-media, Dumitru Ţîra.

Contactată de postul nostru de televiziune pentru o reacţie, Carmena Lupei, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon a întrerupt apelul şi a trimis un sms prin care ne-a informat că este ocupată.

Ţara noastră urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015. Asta după ce Republica Moldova a semnat, în 2006, Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații cu alte peste 100 de țări. În Republica Moldova, s-au dat mai multe termene pentru punerea în aplicare a acestui angajament.

În prezent, doar câteva posturi TV emit în format digital.

PublikaTV