Tipurile de spitale şi amplasarea acestora va fi determinată de aria de acoperire, situaţia demografică şi infrastructura existentă. Conceptul noii reforme a sistemului spitalicesc mai presupune și crearea spitalului universitar – o instituţie de excelenţă care să îmbine componenta curativă, didactică şi de cercetare. În acelaşi timp, pentru monitorizarea şi supravegherea implementării reformei spitaliceşti, se propune crearea unui Consiliu consultativ la nivel guvernamental,

Reforma sistemului spitalicesc a fost discutată în cadrul unei ședințe cu specialiștii din domeniul sănătății, prezidate de prim-ministrul Pavel Filip. Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că în acest an Guvernul îşi propune să lanseze o serie de reforme importante pentru societate, printre care se înscriu şi trei reforme a domeniului sănătăţii: reforma sectorului spitalicesc, a asistenţei medicale primare şi reforma sectorului de supraveghere a sănătăţii publice, transmite IPN.

Premierul a menţionat că e nevoie de o reformă spitalicească eficientă, care să asigure servicii medicale de calitate şi accesibile pentru cetăţeni. „Este foarte important să avem politici clare în domeniu, să ştim încotro mergem şi unde vrem să ajungem, să parcurgem etapă cu etapă paşii necesari. Cheltuirea fragmentară a banilor, fără o viziune clară, nu este eficientă", a accentuat Pavel Filip.

Potrivit conceptul reformei spitaliceşti, prezentat de Ministerul Sănătăţii, această urmăreşte câteva obiective prioritare, şi anume: asigurarea unor servicii medicale de calitate, optimizarea cheltuielilor prin crearea unei reţele spitaliceşti regionale funcţionale şi cost-eficiente, asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului spitalicesc. Participanţii la şedinţă urmează să vină cu propuneri şi sugestii pentru definitivarea proiectului, astfel ca, în luna februarie, documentul să fie aprobat de Guvern.