DOC // Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul R. Moldova s-a grăbit să voteze modificările legii privind CSM

23 Ianuarie

Foto:

Membrii Comisiei de la Veneția au emis aviz pozitiv la modificările Legii cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar reprezentanții Comisiei și-au exprimat regretul că Parlamentul a votat aceste modificări legislative și a trimis documentul președintelui țării spre promulgare înainte să fie emisă această opinie, solicitată de Ministerul Justiției la mijlocul lunii decembrie 2019.

Comisia de la Veneția menționează că propunerea de majorare a numărului membrilor CSM de la 12 la 15 este una bună  și că aceasta va influența pozitiv managementul în sistemul judecătoresc și procesul de evaluare și responsabilizare a judecătorilor.

Vezi și: Consiliul Superior al Magistraturii va fi suplinit cu trei membri

Totodată, reprezentanții Comisiei de la Veneția consideră binevenită și propunerea privind alegerea membrilor CSM care nu sunt judecători, de către Parlament cu votul majorității deputaților aleși. În așa mod membrii CSM vor avea un suport mai mare din partea Legislativului și acest lucru va permite și implicarea opoziției în luarea acestor decizii. Totodată, membrii Comisiei menționează că autoritățile Republicii Moldova ar putea examina și alte opțiuni în această privință, cum ar fi delegarea atribuțiilor de numire a acestor membri ai CSM unei organizații non-guvernamentale sau unei comisii apolitice.

Vezi și: Modificarea legii cu privire la CSM, în vizorul Curții Constituționale

Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările Legii privind activitatea CSM-ului a fost solicitată pe 20 decembrie 2019, în ziua în care Parlamentul a aprobat modificările la această lege în lectură finală. Aflat în acea perioadă într-o vizită la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția s-a arătat surprins de faptul că autoritățile de la Chișinău cer o opinie la un proiect proaspăt adoptat. Atunci, argumentul conducerii Ministerului Justiției a fost că opinia Comisiei este necesară pentru eventualele modificări ce ar putea fi făcute pe viitor la această lege.

Astăzi, Ministerul Justiției a emis un comunicat prin care salută opinia Comisie de la Veneția, specificând că va colabora și în continuare, sincer și intens cu Comisia de la Veneția, în vederea implementării celor mai bune standarde europene referitoare la consolidarea independenței sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

loading...
Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER