Procurorul general, Alexandr Stoianoglo spune că PG nu intervine în dosarul privind finanțarea PSRM, deși susține că PG a verificat legalitatea unor acțiuni procesuale în urma adresării oficiale a președintei PSRM, Zinaida Greceanîi. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unui briefing de presă.

„Dosarul privind finanțarea PSRM, pornit de fapt pentru acțiuni pretinse de spălare de bani la fel este unul extrem de voluminos și complex. Este de reținut că activitatea procesual a început în luna iunie 2016. Un caracter neplanificat și neconsecvent care a durat pestre 3 ani. A fost făcută numai o acțiune de urmărie penală în 2016 și una în 2017 dar în 2018 și în 2019 niciuna, trezând interes doar când au existat anumite evenimente social-politice promovate de anumite grupuri de interese inclusiv și de unii procurori, care au fost responsabili în ultima instanță în ineficiența anchetei până în prezent”, a declarat Stioanoglo. 

Procurorul General a adăugat că în noiembrie 2019, pe dosar a intervenit conducătorul PA, Viorel Morari și a dispus exercitarea urmăririi penale de un grup format din 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală și investigații

„Un episod distinct care a vizat mai mulți membri ai PSRM a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale. Ulterior soluția dată fiind anulată și dispusă reluarea urmăririi penale doar sub presiunea politică majoră realizată prin intermediul mass-media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat procesul-penal a fost reluat, deși reprezenta un caz distinct, contrar prevenderilor Codului de procedură penală, pe doi decembrie 2019 a fost conexat la materialele cauzei penale menționate. PG nu s-a implicat în acest caz decât pentru verificarea lui, în legătură cu examinarea adresării oficiale a președintelui PSRM, doamna Zinaida Greceanîi, fiind constatate încălcări procesuale nenumărate”, a declarat Stioanoglo. 

În acest context, Deschide.MD precizează că procesul penal pe faptul finanțării din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.

Potrivit unui document, în posesia căruia a intrat Ziarul de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.).

Totodată, procurorii anticorupție au solicitat Serviciului Fiscal de Stat și prezentarea actelor de control privind sursele de finanțare a PSRM.
Urmare a investigațiilor, procurorii au constat că în februarie 2016, pe conturile societății „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în suma de 1 499 884 de EURO de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas.

Vezi și: Investigaţie RISE: Banii lui Dodon din Bahamas

Ulterior, în lunile martie și aprilie 2016, directorul societății, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, care este fondatorul „Exclusiv Media”, au retras de pe conturile companii peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Totodată, s-a constatat că „Exclusiv Media” SRL a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice afiliate, în valoare de peste 5 milioane de lei, inclusiv 100 de mii de dolari SUA de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP (reprezentant fiind Iaroslav Țurcan). Țurcan figurează în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon. Respectiv, împrumuturile primite de „Exclusiv Media”, se ridicau cumulativ la circa 7 milioane de lei, nu 20 de milioane. Compania a acordat însă 8,8 milioane de lei sub formă de împrumuturi la 17 persoane fizice, fără dobândă.

În contextul celor constatate, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre anumite companii și persoane fizice, printre care mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care: Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco. În listă mai apare soția președintelui, Galina Dodon, fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și fratele finului președintelui, Vadim Filipov.

Vezi și: DOC // Procuratura Anticorupție va lua „la bani mărunți” finanțarea ilegală a PSRM

În lista companiilor care ar fi avut rapoarte financiare cu socialiștii se numără compania „Exclusiv Media” SRL, care gestionează postul NTV Moldova. În vizorul procurorilor este și compania „Telesistem TV” SRL, care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova, dar și compania nerezidentă „Bulwer Development” LP, reprezentată de Iaroslav Țurcan care, mai este figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon și care, la fel, se numără pe lista procurorilor.

Pe lângă companiile și persoanele respective, procurorii solicită informații cu privire la donațiile primite de PSRM, în special, informațiile care vizează persoane ce au donat peste 10 mii de lei pentru socialiști.

Anterior, jurnaliştii de investigaţie au dezvăluit o schemă prin care la PSRM ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase. Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă. 

Vezi și: DOC // Procuratura Anticorupție a reluat ancheta privind finanțarea PSRM

Iurie Reniță cere procurorului general să verifice banii utilizaţi de PSRM la Prezidențiale din 2016