Republica Moldova nu are economie proprie, viabilă și funcțională, iar singura soluție pentru a evita criza umanitară, care ne așteaptă în câțiva ani, este Unirea cu România. Opinia a fost exprimată de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale din R. Moldova, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la postul N4.

„Soluția din păcate nu este la îndemâna noastră, asta-i partea cea mai tristă. Singura soluție care ar exista pentru a evita o criză umanitară, în mod clar ea se conturează la orizont de ani de zile, este Unirea cu România. Noi nu avem altă soluție. Trebuie să fim conștienți, în treizeci de ani lucru acesta s-a văzut foarte clar”, a spus Tănase. 

Acesta a mai adăugat că R. Moldova a fost o schijă în cadrul Imperiului Țarist, care a fost cea mai săracă zonă și cea mai subdezvoltată. Apoi în cadrul României Mari, a fost un teritoriu perceput diferit decât restul teritoriilor românești, din cauza stării de spirit prorusești care a dominat acest teritoriu și a suspiciunilor de simpatie pentru forțele bolșevice.

„În cei 23 de ani cam asta a fost atitudinea față de Basarabia și aceasta nu a fost o zonă în care statul român a investit. Mai apoi a venit puterea sovietică, care a umplut Siberia de moldoveni și a făcut un schimb masiv de populație, iar după independență s-a văzut că nu avem economie. Suntem o schijă fără să avem o proprie economie viabilă și funcțională”, a explicat Alexandru Tănase.

Potrivit lui Tănase, anume din acest motiv, competiția pentru a accede la guvernare se dă pe promisiunea, cine va reuși să stoarcă mai mulți bani de la europeni.

Dodon și PSRM au venit imediat la guvernare și au zis că au fost la Moscova și rușii ne dau jumătate de miliard. De cealaltă parte, dacă ați observat, progresele raportate de Guvernul Sandu în ziua demiterii, au fost sumele pe care au reușit să le aducă de la UE. Suntem într-o situație foarte tâmpită, deoarece, în mod normal, statele există din banii pe care-i produc propriile economii”, a mai adăugat sursa.

R. Moldova, menționează Alexandru Tănase, încearcă să-și vândă poziția geografică ba la dreapta, ba la stânga. 

Mai țigănim niște bani din care plătim pensiile, salariile și mai astupăm niște găuri, dar acest lucru nu va merge la nesfârșit. În același timp, cetățenii R. Moldova sunt tot mai puțini, prin urmare impozite se plătesc mai puține. Pensionari sunt mai mulți. Agricultura pe care s-au focusat toate guvernele noastre nu furnizează mai mult de 14 la sută din PIB. Iar oamenii talentați care pot face afaceri preferă să le facă în altă parte. Asta este marea noastră problemă. De ce noi nu suntem ca românii din țară? Din cauza că nu avem minte”, a mai subliniat fostul președinte al Curții Constituționale din R. Moldova.