Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că consilierii români prezenți la ședință au fost doar în calitate de invitați și nu au avut un rol admnistrativ. Totodată, presa afiliată lui Dodon scrie că acordul de cooperare a fost semnat între consiliile municipale din Chișinău și București.

„După semnarea acordului, îl vom înmâna ministerelor de externe și, la rândul lor, îl vor transmite primăriilor. După aceea, Consiliul Municipal București va vota proiectul”, a spus Ceban potrivit noi.md, deși procedura prevede semnarea acestuia după votarea acordului în Consiliul General al Municipiului Chișinău, transmiterea către Ministerul Afacerilor Externe, iar acesta îl va trimite la Primăria Bucureștiului și abia apoi va fi discutat în Consiliul General.

Bădulescu a declarat pentru psnews.ro că „s-a votat acordul în Consiliul General al Municipiului Chișinău și urmează să fie trimis prin Ministerul Afacerilor Externe, iar acesta îl va trimite la Primăria Bucureștiului și abia apoi va fi discutat în Consiliul General”.

„Noi am participat la ședință în calitate de invitați, deci practic noi nu am exercitat niciun act de administrare în acest sens”, a spus Bădulescu.

În același context, consilierul municipal din partea PUN, Corneliu Pântea susține că „apropierea Chișinăului de București este o necesitate absolută, mai ales apropierea și crearea unor mecanisme de interacțiune a cetățenilor dintre cele doua capitale românești, cu toate acestea, folosirea în mod demagocic sau pentru a justifica, nu colaborarea, dar subordonarea Chișinăului Moscovei, este o crimă”.

„Exploatarea de către PSRM, prezentarea consilierilor din București la votarea actului adițional ca o colaborare a României cu PSRM-ul este un fals grosolan. La această ședință consilierii din București au avut statut de invitați, iar Acordul de Colaborare nici nu avea cum să fie semnat de către primarii Bucureștiului și Chișinăului, așa cum s-a anunțat anterior”, se arată într-o postare pe pagina consilierului PUN.

Vezi și: Doi foști primari ai Chișinăului au chiulit de la încheierea Acordului cu Bucureștiul

Potrivit lui Pântea „acordul votat în CMC în prezența consilierilor din București nu înseamnă și operaționalizarea acestuia, iar pentru ca acest act adițional să devină funcțional el trebuie validat de Ministerul Afacerilor Externe al României și votat în Consiliul Municipiului București”.

„Semnarea și implementarea acestui Acord între cele două capitale românești va pune în viață la Chișinău normele și practicile românești, va permite accesarea de fonduri europene și va crea noi oportunități de dezvoltare, astfel aducând Chișinăul la standardele unui oraș românesc și european. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple sfătui PSRM-ul și pe primarul Ion Ceban să fie corecți față de București. România înțelege foarte bine jocul făcut de PSRM și nu va accepta să fie folosită”, adaugă Pântea. 

Consilierul PUN s-a referit și la ultimele declarații al premierului Ludovic Orban și ale președintelui Klaus Iohannis, despre care spune că „ar trebui să le dea de gândit celor de la PSRM, Igor Dodon dar și lui Ion Ceban”.

Vezi și: Iohannis: Vom relua cooperarea deplină cu RM când vom vedea acțiuni îndreptate spre traseul european

„Administrațiile publice locale din România vor colabora cu cele din Republica Moldova în interesul cetățenilor, nu în interesul PSRM-ului. Basarabia a fost și a rămas teritoriu românesc. Și Basarabia trebuie să revină odată și odată acasă - în România!!!”, a conchis Pântea.

Vezi și: DOC // Ce prevede Acordul de colaborare între Chișinău și București care va fi semnat mâine