În 2020 începe indexarea de două ori pe an a pensiilor, inițiativa Partidului Socialiștilor, desfășurată la indicația lui Igor Dodon. Versiunea adoptată de Parlament la propunerea socialiștilor diferă însă radical de ceea ce a propus inițial Dodon și acceptat de Chicu. Potrivit Mold-street, numărul beneficiarilor va fi mult mai mic.

Indexarea urma să se calculeze pe 1 aprilie în funcție de indicele prețurilor de consum din ultimii 3 ani, iar pe 1 octombrie – în funcție de indicele prețurilor de consum din ultimii 3 ani sau în funcție de indicele prețurilor de consum din prima jumătate a anului în curs.

Datele Biroului Național de Statistică arată că pentru primul semestru al anului 2019 mărimea minimului de existență pentru pensionari constituia 1726 de lei. Dacă acest indicator nu se schimbă în următorii trei ani, atunci urmau a fi indexate de 2 ori pe an:

- De la 1 octombrie 2020, pensiile mai mici de 1726 de lei;
- De la 1 octombrie 2021, pensiile mai mici de 3452 de lei;
- De la 1 octombrie 2022, pensiile mai mici de 5178 de lei.

Autorii inițiativei s-au limitat în a estima impactul doar pentru anul 2020. În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a dat aviz pozitiv acestei inițiative, fără a invoca unele aspecte privind impactul asupra bugetului de stat.

Socialistul Vladimir Odnostalco, pe 5 decembrie, cu o zi înainte ca proiectul să fie votat în lectură finală la Parlament, a propus un amendament acceptat de deputați și care prevede că pe 1 octombrie se indexează doar pensiile al căror cuantum la data respectivă nu depășesc minimul de existență pentru persoanele peste limita vârstei de pensionare, calculat pentru primul semestru al anului în curs.

Dacă proiectul inițial prevedea că începând cu anul 2021 are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3452 de lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5178 de lei, după amendamentul lui Odnostalco, în anii următori de indexare vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1726 de lei.

O analiză a Băncii Mondiale de la finele lunii noiembrie relevă faptul că dubla indexare adoptată în forma propusă de autorități ar permite o creștere a pensiilor fără o creștere proporțională a veniturilor. Deficitul ar crește și mai mult.

Altfel spus, pentru asemenea majorări a fondului de pensii nu există bani din resursele de bază care se formează pentru acoperirea fondului de pensii.

realitatea.md