Așa-numitul ministru de interne de la Tiraspol, Ruslan Mova, a confirmat pentru DESCHIDE.MD că tânărul Alexandru Rjavitin a fost reținut de către pretinsele forțe de ordine transnistrene.

Mova a declarat că Rjavitin a fost reținut în locuința sa din satul Pervomaisc pe data de 19 decembrie 2019, pe numele său fiind fi deschise trei dosare penale de către instanțele separatiste. Potrivit lui Mova, Rjavitin a încălcat regulamentul militar în timp ce se afla în serviciu în structurile paramilitare din stânga Nistrului. Tânărul ar fi dezertat anume din cauza că a încălcat legea și ar fi supus la tratamente neregulamentare alți militari.   

„El a profitat de măsurile de facilitare a traversării frontierei de sărbătorile de Cărciun, nu a prezentat la intrare în stat niciun act și a venit acasă. Noi am aflat despre aceasta și l-am reținut, fiindcă era dat în căutare. El este acuzat în două dosare de torturarea colegilor din armată și în unul de evadarea de la serviciul militar”, a declarat Mova.

Fostul militar, potrivit lui Mova, a fost reținut în mod obișnuit, ci nu a fost sechestrat. La momentul de față Rjavitin se află într-un izolator din Tiraspol.

„El va sta acolo cât oamenii legii vor desfășura ancheta. (...) Vă asigur că el va avea parte de avocat și de un proces echitabil”, a mai explicat Mova.

Amintim că La sfârșitul lunii decembrie, Asociația Promo-LEX a anunțat că a fost sesizată de prietenii și rudele lui Alexandru Rjavitin referitor la dispariția acestuia din propria casă din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană.

„Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”, menționa Promo-LEX.