Mai mulți pensionari și persoanele cu dizabilități susțin că nu cunosc cum pot beneficia de suportul monetar unic în sumă de 6000 de lei pentru necesitățile personale, aceștia apelând la instituțiile greșite, care nu gestionează activitatea respectivă, sau chiar la redacțiile care au informat despre acest suport.

Despre posibilitatea de a beneficia de suportul monetar a anunțat, încă la începutul lunii decembrie 2019, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Detalii: Pensionarii și persoanele cu dizabilități pot beneficia de 6 mii de lei de la primării

Contactată de Deschide.MD Cristina Stratulat, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a specificat că banii pentru suportul monetar de 6000 lei sunt alocați din Bugetul de Stat către Admnisitrațiile Publice Locale. Respectiv, persoanele care necesită acest suport pot depune cerere la primărie, la direcția de asistență socială, după care asistentul social face evaluarea solicitării, ca să vadă care este starea lui familială și dacă poate beneficia de acești 6000 lei.

„Acești 6000 lei se acordă în cazuri excepționale, atunci când e vorba de o familie social vulnerabilă, când aceste persoane nu au bani pentru încălzire, pentru lemne, au o sobă defectată, au avut un incendiu sau alte situații grave”, a specificat Cristina Stratulat, pentru Deschide.MD. 

Suportul de 6000 lei poate fi acordat fiecărui membru al familiei, în sumă unică și o dată pe an.

Purtătorul de cuvând al Ministerului Sănătății a subliniat faptul că este și datoria primarilor, a APL-urilor, a direcției de asistență socială, să informeze oamenii despre acest suport, însă, din păcate, acest lucru nu este întocmai îndeplinit. 

Serviciul „Suport monetar” este implementat începând cu 1 iulie 2018.

Documentul prevede că Comisia pentru protecția persoanelor aflate în situații de dificultate eliberează aviz pentru acordarea/neacordarea suportului monetar în baza Raportului de evaluare a situației familiei/persoanei defavorizate și a recomandărilor echipei multidisciplinare, implicate în identificarea persoanelor social vulnerabile, din care fac parte asistentul social comunitar, medic de familie, asistentul medical, polițistul, reprezentantul autorității administrației publice locale de nivelul unu, reprezentantul societății civile.