Președintele Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită instanței să se pronunțe cu privire la controlul constituționalității Legii din 20 decembrie 2019 pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Șeful statului solicită Curții să se pronunțe dacă este necesar votul majorității calificate în Parlament pentru alegerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept, transmite IPN.

De asemenea, în sesizare Curții i se solicite să se pronunțe dacă suportă caracter constituțional instituirea obligației alegerii președintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Președintele mai solicită Curții să spună dacă existența sancțiunilor disciplinare în ultimii trei ani constituie o condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al Consiliului.

Pe 20 decembrie, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit prevederilor, CSM urmează să fie suplinit cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor. Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15.