Preşedintele Consiliului de Supraveghere (CS) al Companiei „Teleradio-Moldova”, Nicolae Spătaru, ar putea fi demis astăzi din funcție. Un punct cu privire la demiterea lui Spătaru este inclus pe ordinea de zi a ședinței CS, care va avea loc în după-amiaza zilei de miercuri.

Motivul demiterii ar fi pierderea încrederii membrilor Consiliului, așa cum prevede art. 46(10) din Codul serviciilor media audiovizuale: „Președintele și secretarul pot fi demiși, în cazul pierderii încrederii Consiliului de Supraveghere, cu votul a cel puțin 2/3 din numărul membrilor acestuia”.

În cadrul unei ședințe anterioare, membrii CS au discutat despre incompatibilitatea lui Spătaru cu funcția de președinte al Consiliului, care este angajat cu program complet de lucru în două locuri concomitent - la „Teleradio-Moldova” și la Uniunea Scriitorilor din Moldova, dar prestează servicii și la o bibliotecă din capitală. Membrii CS au stabilit că acesta nu vine zilnic la serviciu la compania publică, așa cum prevede contractul său de muncă.

Nicolae Spătaru a recunoscut acest lucru, dar nu crede că s-ar afla în incompatibilitate de funcții. Asta deși Autoritatea Națională de Integritate arată într-un document expediat membrei Consiliului, Larisa Călugăru, că Spătaru urma să renunțe la un post de muncă în decurs de 30 de zile de la semnarea contractului cu Compania „Teleradio-Moldova”.

În anul 2018 familia lui Spătaru a câștigat aproape 560 de mii de lei, adică mai bine de 46,6 mii de lei lunar, 358 de mii dintre care au fost aduși acasă de către capul familiei.

Spătaru a câștigat 75 314 lei salariu de la Uniunea Scriitorilor (câte 6,2 mii de lei pe lună), 17 414 lei salariu de la Direcția Cultură a Bibliotecii municipale B.P. Hasdeu, o indemnizație de 177 456 de lei de la Consiliul de Observatori al Companiei „Teleradio Moldova” (câte 14 450 de lei pe lună), 55 00 de lei din oferirea unui spațiu în arendă, 31 535 de lei din achiziția de carte și un onorariu de 1 500 de lei de la Fondul Culturii Scrise din Moldova.

Ziarul Național