Camere de supraveghere video, paturi metalice cu saltele ignifuge, baie, climatizor şi chiar muzică. Așa arată izolatorul Inspectoratului de Poliție Edineț, renovat în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană. Centrul de detenție dispune de șapte celule. În arest vor putea fi plasaţi 19 persoane. Acestea vor beneficia de condiţii europene de cazare până vor ajunge în penitenciar.

„Aici, pe monitor, pot fi monitorizate în regim real toate celulele.  Acesta este un sistem de comunicare cu deținutul. În cazul unui incident, acesta are posibilitatea de a apăsa butonul din celulă, iar gardianul are posibilitatea de a acționa imediat. Pentru condiții mai bune a fost introdus și regimul radio, selectarea unei liste de cântece, pentru un climat favorabil pe perioada aflării în detenție”, spune Vadim Ardeleanu, coordonatorul programului Reforma Poliției

Biroul santinelei este modern, în izolator a fost amenajat un punct medical și o celulă pentru persoanele cu nevoi speciale sau cele care au claustrofobie. În fiecare celulă sunt instalate butoane de urgență.

„ Au fost create condiții bune, normale, decente, deoarece până la renovare erau niște condiții pot să spun inumane. Acesta este binevenit, căci și angajații noștri o să mergă la serviciu cu tragere de inimă mai bună”,  a menționat Rozalia Matei, șefa secției detenție și escortă.

„Grație acestui proiect a fost amenajat un izolator conform standartelor europene. Astfel au fost create nu doar condiții de detenție, dar și condiții optime pentru angajații Inspectoratului de Poliție Edineț”,  a subliniat Svetlana Talpă, ofițerul de presă IP Edineț

La deschiderea oficială a izolatorului a luat parte Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.El a declarat că până la sfârşitul anului 2020, în Republica Moldova, vor fi renovate 15 izolatoare de detenţie preventivă.

„Deocamdată, sunt reparate izolatoarele zonal, sau pentru două trei raioane la un inspectorat. Apoi, le vom repara pe toate. La moment, mai multe izolatoare se află în reparație, la Cahul, la Telenești este gata, la Sângerei,  Ungheni. Practic, în toate raioanele mari”, a declarat Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne

Renovarea izolatorului din Edineț a costat peste 5 milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană în programul pentru reforma poliţiei. Un izolator similar a fost deschis azi și la Sângerei.

Sursa: NordNews.md