Fostul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Balan, își va relua activitatea de magistrat în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. O hotărâre în acest sens a fost adoptată la ședința de vineri, 13 decembrie, a Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

La sfârșitul lunii septembrie, CSM a admis cererea lui Gheorghe Balan de a fi repus în funcția de judecător. În acea ședință, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a precizat că Gheorghe Balan a fost eliberat din funcție anul trecut, invocându-i-se comiterea unei abateri disciplinare. Curtea de Apel a admis cererea de chemare în judecată depusă de Gheorghe Balan, iar hotărârea CSM prin care a fost eliberat din funcție a fost anulată, constatându-se că nu a fost comisă abaterea disciplinară.

Gheorghe Balan s-a remarcat în ultimii ani pentru criticile dure la adresa sistemului judecătoresc. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din martie 2017, a ținut un discurs dur despre derapajele din ultimul timp din justiție. Acesta s-a implicat și în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidând în circumscripția uninominală Anenii Noi, din partea Blocului ACUM, însă nu a reușit să obțină mandatul de deputat.

Gheorghe Balan a exercitat interimatul funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției, fiind numit în funcție de ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase.