Mai multe persoane s-ar putea alege cu dosare penale în virtutea sărbătorii de Sf. Andrei, pe vechi, când, conform tradiţiei, porţile caselor, în care se află fete de măritat, sunt furate. Cel puțin 15 proprietari ale porților furate s-au adresat la poliției, iar oamenii legii au pornit mai multe procese penale în baza articolului 186 din Codul Penal. Iubitorii de tradiţie riscă până la 2 ani de puşcărie.

Mariana Bețivu, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, ne-a comunicat că până la această oră, în inspectoratele de poliției din R.Moldovoa au fost înregistrate cel puțin 15 plângeri din partea cetățenilor care noaptea trecută au rămas fără porți.

„Până la această oră, la nivel de țară, avem înregistrate  cel puțin 15 cazuri de furt de porți. Cum ar fi, trei cazuri la Telenești, câte două cazuri la Cantemir și Criuleni, dar și câte un caz înregistrat la Dondușeni, Edineț, Rezina, Sîngerei, Bălți, Glodeni, Orhei și Șoldănești”, ne-a spus Bețivu.

Amintim că infracțiunea prevede și pedepse dure. Astfel, cei care vor fi găsiți vinovați riscă să se aleagă cu amenzi în valoare de până la 32 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Potrivit tradiţiei, în timpuri străvechi, fetele mergeau la petreceri organizate de Sfântul Andrei, unde erau şi băieţi.