Republica Moldova se află în topul discuțiilor din cadrul Conferinței Internaționale privind comerțul ilicit cu produse de tutun în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, care participă la evenimentul organiza în capitala Poloniei.

În perioada 11-14 decembrie particip la invitația Institutului de Studii Juridice, Academia de Științe a Poloniei, la Conferința Internațională privind comerțul ilicit cu produse de tutun în Uniunea Europeană. Cercetători, profesori, conducători ai serviciului vamal, șefi de departamente în luptă contra crimei organizate, juriști și politicieni din 11 state, dezbat unul din cele mai devastatoare fenomene de contrabandă pentru economia Uniunii Europene”, a menționat parlamentarul.

Potrivit lui Țîcu, din nefericire, R.Moldova și aici se află în topul discuțiilor.

Printre acestea se numără:

- Cetățenii moldoveni sunt pe primul loc în traficul de țigări cu România (2018 - Valoare de 8.6 mln. Euro);
- Regiunea transnistreană este un punct major al producției și exportului ilicit de produse de tutun în UE;
- Complicitate extinsă a factorilor de decizie de la Chișinău la întreținerea și protejarea comerțului ilicit cu țigări în România, Ucraina și Uniunea Europeană;
- Soluția cea mai rapidă pentru depășirea acestei paradigme este reîntregirea cu România și extinderea instituțiilor de justiție, poliție și securitate românești asupra R. Moldova.