Grupare transfrontalieră de traficanți cu cocaină din America de Sud în Europa a fost destructurată de ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate și Poliția Federală din Belgia. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la IGP de către Lilian Pascaru, șeful adjunct al Direcției Combaterea Crimei Organizate din cadrul INI.

Potrivit lui Pascaru traficanții au folosit o companie din Republica Moldova pentru procurarea unui număr mare de containere cu orez din America de Sud, iar în unul din containere se aflau droguri, și anume cocaină. 

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor consolidate la efectuarea măsurilor speciale de investigații ale ofițerilor Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, cu procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, în comun cu organele de drept din Republica Suriname, sub egida Europol.

 „La începutul lunii decembrie 2018, au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate mijloace probatorii care demonstrează activitatea acestei grupări criminale internaționale. Ulterior, la începutul anului  2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Republica Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în Republica Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societatea furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2200 kg de cocaină”, ser arată într-un comunicat remis presei de IGP. 

Măsurile întreprinse până la moment de către grupul comun de investigații, constată în implicarea a minim 37 de persoane, dintre care 20  au fost arestate, confiscarea mijloacelor financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro, proveniți de pe urma activităților criminale, sechestrarea a 12 automobile de lux.