Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui caz de intoxicaţie acută neprofesională de etiologie chimică în gimnaziul „Anatolie Sîrghi” din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă. Potrivit informaţiilor preliminare, la 11.12.2019, un elev din clasa a VIII-a a deschis un balon cu spray lacrimogen la etajul doi al instituţiei, conţinutul căruia constituia aproximativ 150 de doze de utilizare. Balonul a fost aruncat, ulterior, în WC-ul şcolii.

25 de copii au ajuns la spital cu intoxicații. Copiii acuzau simptome de greaţă, vomă, tuse, cefalee, ameţeli, senzaţie de arsuri ale căilor respiratorii, conjunctivită. Aceștia au fost transportați doar pentru a fi examinați. Potrivit medicilor, internarea acestora nu a fost necesară. După investigațiile medicale, elevii au fost lăsați să plece acasă.

ANSP susține că, cu regret, populaţia nu conştientizează gravitatea urmărilor intoxicaţiilor de etiologie chimică, acestea devenind o problemă stringentă de sănătate publică în Republica Moldova. În ultimii 3 ani, este al doilea caz de acest gen, după cel din liceul din satul Costeşti, raionul Ialoveni.

Specialiştii ANSP continuă investigarea cazului.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică va reveni cu detalii.