Prim-ministrul Pavel Filip a convocat la ora 12.00 autorităţile responsabile într-o şedinţă operativă privind condiţiile hidrometeorologice din țară.

Precizăm că circulația pe mai multe drumuri din Republica Moldova este restricționată din cauza condițiilor climaterice. Totodată, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră anunță despre activității mai multor posturi vamale și puncte de trecere a frontierei din cauza ninsorilor puternice în raioanele de sud și centru.

Astfel, până la ora actuală în legătură cu blocarea căilor de acces pe teritoriul Ucrainei sunt din nou consemnate restricții de trafic prin posturile vamale „Săiți”, „Tudora”, „Palanca”, „Ceadîr-Lunga 1”, „Ceadîr-Lunga 2”, „Basarabeasca”, „Mirnoe”, „Vulcănești” și „Cișmichioi”. Totodată, în continuare, din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru rămâne sistată activitatea posturilor vamale de tip debarcader, „Soroca” și „Cosăuți”.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunță că ninsorile puternice se mențin în raioanele din centrul, dar și sudul Republicii Moldova. În acest sens, pe parcursul nopții, la curățarea drumurilor au intervenit 56 de autospeciale, 215 muncitori și 336 de tone de material antiderapant.

Astfel, de către Administrația de Stat a Drumurilor pentru sezonul de iarnă 2016-2017 au fost pregătite:

autogredere – 104,

buldozere cu şenile – 35,

tractoare pe pneuri cu lame – 92,

freze de zăpadă – 18, 

distribuitoare auto –136,

încărcătoare – 53,

excavatoare – 41

Totodată, pentru acest sezon au fost pregătite 80,1 mii tone material antiderapant dintre care sare și nisip. În premieră pentru Republica Moldova, în acest an pe traseele M2 Chișinău-Orhei și R3 Chișinău-Hâncești este aplicată doar sare care va avea un efect de lungă durată și nu va permite formarea gheții sau poleiului pe un termen mai lung.

Cu privire la sutiația din Capitală, Primăria municipală a anunțat că serviciile de deszăpezire din capitală și-au început intervenția la ora 5.20 cu 24 de autospeciale, care împrăștie material antiderapant pentru a preîntâmpina formarea ghețușului pe carosabil. Imediat ce se va mai dispersa traficul, muncitorii de la "Exdrupo" vor interveni în forță cu toate utilajele din dotare. Drumarii lucrează, prioritar, pe străzile principale, pe cele pe care circulă transportul public și pe căile de acces către suburbii.

De asemenea, de la ora 06.00, 500 de măturători curăță zăpada de la stațiile de așteptare a transportului public, trecerile pietonale, de la intrările în bloc, platourile de gunoi și trotuare.

Conducătorii auto sunt îndemnați să ocolească străzile în pantă, în special str. Ganea, str. Timiș, str. Poștei, str. Vadul lui Vodă, str. Paris, str. Căușeni și stradela Uzinelor.

Contactat de reporterul Deschide.MD, ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Liliana Pușcașu, a anunțat că până la ora actuală nu a fost solicitată intervenția salvatorilor. Totodată, la moment nu sunt înregistrate deconectări de lumină.

Porțiunea de drum Taraclia-Balaban a fost închisă pentru transport de mare tonaj.