Procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că suspendarea din funcţie a şefilor Procuraturii Anticorupţie (PA) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) este o procedură obişnuită pentru astfel de proceduri, pentru ca aceştia să nu împiedice efectuarea controlului asupra Procuraturilor pe care le conduc.

Alexandr Stoianoglo spune că are tot dreptul să iniţieze astfel de controale complexe la PA şi PCCOCS. Acesta dă asigurări că nu are nimic personal cu aceste procuraturi sau cu unii procurori, ci doar este o măsură pentru a „şti tot ce se întâmplă în Procuraturi”.

„Procuraturile specializate sunt o parte a Procuraturii Generale. Nu va fi procuratură care va fi lăsată fără control. Asta am anunţat mai înainte, în perioada interviurilor.

Procurorul general trebuie să ştie cu ce se ocupă procuraturile specializate, cum stau lucrurile în aceste procuraturi, cum sunt asigurate drepturile şi interesele oamenilor, mai ales în legătură cu situaţiile cu arestările, cu interceptările telefonice, cu ridicările de documente, percheziţii şi aşa mai departe.

Anume în aceste procuraturi specializate (PA), au fost în ultimul timp arestări abuzive, neîntemeiate. Anume aceşti procurori au iniţiat toate procedurile legate de interceptări telefonice. Eu ca şi procuror general, procuror superior tuturor procurorilor, am dreptul să încep un control asupra activităţii oricărui procuror şi oricărei procuraturi”, a declarat Stoianoglo astăzi în faţa presei.

Luni, 9 decembrie, pe pagina Procuraturii Generale a fost publicat un comunicat, prin care se comunica faptul iniţierii, la decizia procurorului general Alexandr Stoianoglo, a unui control complex asupra Procuraturii Anticorupţie şi PCCOCS.

La scurt timp, au apărut informaţii confirmate despre faptul că procurorul general i-a suspendat din funcţie pe şeful PA Viorel Morari şi şeful PCCOCS, Dorin Compan .

TVR Moldova