Pro­cu­ra­tura pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mi­na­li­tă­ţii Orga­ni­zate şi Cauze Spe­ci­ale a remis astăzi un comunicat în care se laudă despre cum „în premieră”, cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol-ului, au destructurată o grupare criminală transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice. De altă parte, Europol la fel remis un comunicat, la același subiect, însă nu pomenește nimic despre implicarea PCCCOCS

Este vorba despre o operațiune care a avut loc  25 noiembrie, în orașul Viena, unde doi ofițeri din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, aflați sub acoperire, au efectuat o achiziție de substanțe radioactive și toxice de la niște cetățeni străini. Operațiunea a avut loc în Viena sub egida organelor de drept ale Austriei și Europol și s-a soldat cu reținerea s-a soldat cu reținerea a trei persoane și confiscarea a 860 grame de uraniu, în valoare de 3 000 000 euro.

Însă PCCOCS, din dorința de a se afirma, cu tupeu și-au asumat rezultatele operațiunii chiar dacă aceasta de fapt era rezultatul muncii ofițerilor INI, iar procurorii nu au făcut nimic altceva decât „au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale”.

Chiar din primul aliniat al comunicatului se exclude activitatea INI și se menționează că: „În premieră, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol-ului, a fost destructurată o grupare criminală organizată transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice. Au fost reținute 3 persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3.000.000 EURO.”


Tot în același comunicat, PCCOCS specifică că: „Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranți – un cetățean europeană, cu vârsta de 37 de ani – și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei. După ce bănuitul le-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.”

Astăzi și Europol a publicat pe site-ul oficial un comunicat cu privire la această opreațiune, dar în care nu pomenește absolut niciun cuvânt despre „reușita în premieră” a PCCOCS, dar informează că ancheta a fost defășurată de organele de ordine austriece împreună cu Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova (Inspectoratul Național de Investigații) coordonați și susținuți de Europol.

Am vrut să aflăm cum comentează Procuratura Generală și PCCOCS această situație, însă reprezezentații acestor instituții au evitat să vorbească la acest subiect.

Solicitat telefonic, Dorin Compan, șeful interimar al PCCOCS, s-a arătat deranjat de apelul nostru, iar când l-am întrebat cum se face că Europol-ul anunță că operațiunea fost cu implicarea INI, dar nu a pomenit nimic despre PCCOCS, nervos ne-a spus: „Ce vreți de la mine, eu am și altă treabă. Fiți sănătos” și a pus brusc receptorul, iar ulterior nu a mai binevoit să răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD.

Un comentariu cu privire la această situație am încercat să obținem de la Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, dar nici acesta nu ne-a răspuns la apelurile insistente.

Surse din cadrul PG, sub protecția anonimatului, au confirmat pentru Deschide.MD faptul că de fapt ancheta a fost inițiată și demarată de ofițerii INI, iar PCCOCS-ul nu a făcut nimic altceva decât să semneze actele prin care s-a permis acțiunile de urmărire penală, așa cum este în conformitate cu legislația în vigoare.

Totul ar fi pornit după ce unul dintre informatorii unui ofițer de investigații a INI din cadrul DIFE, care anterior și-a ispășit pedeapsa într-un penitenciar din Europa, i-a comunicat polițistului că un austriac, cu care s-a cunoscut în detenție, în toamna acestuia an l-a rugat să-i identifice o persoană din orientul mijlociu care ar fi cointeresată să cumpere uraniu.

Ulterior, după ce omul legii a intrat în posesia acestei informații, dar și după ce a fost luată legătura cu organele de drept din Austria, a fost demarată operațiunea de documentare a persoanelor implicate. Ofițerul INI din cadrul DIFE, cu trăsături faciale specifice nativilor din orientul mijlociu, s-a prezentat drept cumpărător și a avut o întâlnire pe Aeroportul Internațional Chișinău cu un intermediar al austriacului cu uraniu. Ultimul i-a zis să vină la Viena unde va avea loc tranzacția, din motiv că acesta nu ar fi putut să transporte containerul militar cu cele 860 grame de uraniu.

În timpul întâlnirii dintre ofițerii INI și austriecii, organele de drept din Austria în comun cu Europol au reținut persoanele vizate. Este vorba despre trei persoane, doi dintre care au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte similare.

Este de menționat că PCCOCS a fost creată în 2016 și este pro­cu­ra­tură spe­cia­li­zată în exer­ci­ta­rea şi con­du­ce­rea urmă­ri­rii penale, repre­zen­ta­rea învi­nu­i­rii în instanţele de jude­cată în cau­zele vizând infra­cţiu­nile de tor­tură, cele cu carac­ter tero­rist, cele săvârşite de orga­ni­za­ţi­ile cri­mi­nale, pre­cum şi în alte cauze date în com­pe­tenţa sa prin lege.

VIDEO // Operațiunea VEGAS. Cum doi ofițeri INI au ajuns să cumpere uraniu în Austria