Deputatul blocului ACUM Igor Munteanu acuză actuala guvernare că în bugetul pentru anul 2020 că nu se regăsesc stimulări în proiect care țin de tichetele de masă. Asta deși, Igor Munteanu a dat aviz pozitiv modificărilor fiscale propuse de colega sa din ACUM Natalia Gavriliță - modificări care prevedeau impozitarea tichetelor de masă. Imediat după ce în vară acestea au fost votate de legislativ mai mulți agenți economic au spus că există riscul ca să renunțe la acest stimul social.

Astăzi la Parlament, Igor Munteanu a venit cu un discurs de la tribuna principală pentru a da calificative proiectului de lege care se referă la Politica Bugetar Fiscală

Oamenii de afaceri așteaptă altceva, că se va reveni la susținerea tichetelor de masă. Partidul socialiștilor a promis revenirea la subiectul tichetelor de masă în toamnă și iată că vine și bugetul pentru 2020 dar nu se vede revenirea. Circa 60% din agenții economici care utilizau tichetele de masă susțin astăzi că vor renunța la ele, ceilalți poate vor renunța mai târziu. Piața tichetelor de masă este mare, de aproape 300  de milioane de lei, iar după decizia de stopare a acestei forme de stimulare a angajaților, bugetul de stat va pierde cel puțin 40 de milioane de lei din TVA fără a obține veniturile așteptate din asigurările sociale, medicale și impozitul pe venit. Fugind pentru încasările la buget îngropăm această piață nouă”, a declarat Munteanu. 

Amintim în acest context că, în iunie după ce în Legislativ a fost formată o majoritatea parlamentară formată din blocul ACUM și PSRM, imediat a fost votat și un Guvern, fiind reprezentat în proporție de 80 la sută de blocul politic ACUM format din DA și PAS. 

La câteva luni de la învestire, ministrul politic al blocului ACUM, Natalia Gavriliță a venit în grabă cu o serie de măsuri fiscale, printre care și impozitarea tichetelor de masă. Imediat după acest anunț, mai mulți antreprenori s-au arătat revoltați pentru că tichetele de masă le asigurau o motivație socială în plus pentru a atrage angajați calificați. 

Într-un timp foarte scurt aceste propuneri au ajuns în Parlament iar Comisia Economie Buget și Finanțe care era condusă pe atunci de Igor Munteanu a dat aviz pozitiv. Deputatul a avut în acea perioadă și întâlniri cu mediul de afaceri unde cei din urmă cereau anularea acestei impozitări iar Munteanu dădea asigurări că mai târziu se vor găsi soluții. 

Mai multe detalii despre impozitarea tichetelor citiți mai jos:

Valoarea tichetelor de masă nu include contribuțiile de asigurări sociale de stat

Scandalul tichetelor de masă // Ministrul – DA, operatorii – BA

Gavriliță: Anularea tichetelor de masă a fost solictată de FMI. Surse: A fost inițiativa Guvernului

Guvernul pune cruce pe tichetele de masă