Administraţia Penitenciarului nr.13 a depus astăzi la Curtea de Apel Chișinău o cerere prin care cere suspendarea încheierii Judecătoriei Ciocana de eliberare condiționată a lui Vlad Filat. Informația a fost confirmată pentru DESCHIDE.MD de către purtătorul de cuvânt al Administrației de Stat a Penitenciarelor, Oleg Pantea.

UPDATE 12:30: Purtătorul de cuvânt al ANP, Oleg Pantea a revenit cu un apel telefonic și ne-a comunicat că factorii de decizie din cadrul ANP au cerut suspendarea executării deciziei în cazul lui Filat din următoarele motive:

„Calcularea incorectă a termenului executat efectiv de Filat; aplicarea incorectă prin analogie a normelor penale, dar și nerealizarea programului individual de executare a pedepsei”. 

Amintim că Igor Dodon și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, au declarat că decizia de eliberarea a lui Vlad Filat este suspectă și ridică mai multe semne de întrebare.

De partea cealaltă, Filat și avocații săi susțin că procedura de eliberare a fost perfect legală.

Tot astăzi, la propunerea directorului interimar al ANP, Vladimir Cojocari, Tudor Morari, a fost numit noul șef al Penitenciarului nr. 13.

Morari a activat până în prezent la Penitenciarul de la Pruncul și la cel de minori de la Goian.

Şeful interimar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Liuba Suveica, a fost demisă ieri din funcție, iar în locul său a fost numit Vladimir Cojocaru.