Prezentă în studioul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul TVR MOLDOVA, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a menţionat că din cele 700 000 de persoane pensionate pentru limită de vîrstă, 400 000 trăiesc sub limita minimului de existenţă. iar dubla indexare a pensiilor vine în sprijinul persoanelor care au pensii mici.

„Dacă e să vorbim de pensiile mari, de la 20 000 de lei până la 30 000 de lei cuantumul unei pensii, avem 297 de beneficiari. În mare parte este vorba despre persoane care au activat în sistemul financiar-bancar”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, raportul dintre pensionari şi salariaţi din Republica Moldova este unul critic, 1,1 angajaţi contribuind pentru pensia unui vârstnic.

„Există recomandările pentru un raport între salariaţi şi pensionari de 4 la 1. Raportul de 1,1 din cazul Republcii Moldova expune la risc sustenabilitatea sistemului de pensii. Persoanel trebuie să înţeleagă că trebuie să contribuie la sistemul de asigurări sociale”, a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În afara muncii la negru şi a salariilor în plic, Viorica Dumbrăveanu a menţionat şi fenomenul migraţiei ca fiind unul care duce la dificultăţi în sistemul de asigurări sociale.

„Trebuie să venim cu măsuri complexe. Nu este vorba doar de inexistenţa angajaţilor. Este vorba şi de declararea tuturor veniturilor, şi de achitarea contribuţiilor din toate veniturile pe care le au persoanele. Să nu uităm şi de aspectul demografic, iar în 2020 ministerul va veni cu un plan de măsuri urgente pentru consolidarea situaţiei demografice din Republica Moldova”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

TVR Moldova