Eliberarea lui Filat a fost posibilă datorită demersului șefului intermar al Peitenciarului nr.13 care a fost numit de Olesea Stamate. Despre acest lucru a a anunțat ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.

„Îmi apar tot mai multe semnale cu privire la legalitatea încheierii instanței”, a declarat ministrul.

Potrivit lui, sunt careva întrebări pe care instituțiile statului ar trebui să le clarifice.

„De ce dosarul nu a fost adus la cunoștință publică? De ce cazul a fost ascuns de ex-ministru al Justiției? De ce directorul interimar al Penitenciarului nr.13, numit de Olesea Stamate, este cel care depune demersurile în instanța de judecată în vederea eliberării domnului Filat înainte de termen? De ce acest demers este depus în ziua de 12 noiembrie, în ziua când cade Guvernul Sandu?”, a anunțat ministrul Justiției.

Nagacevschi a declarat că va urma o investigație pentru a clarifica lucrurile.

Bloggerul Eugen Luchianiuc a atașat și documentul cu pricina, document semnat pe 12 noiembrie 2019. 

Bloggerul mai scrie că Judecătorul Victor Rățoi care a emis închierea în favoarea lui Vlad Filat, este finul de cununie al judecătorului din cadrul Curtii de Apel Chișinău – Ion Țurcanu (anterior Președintele Judecătoriei Centru). Ion Țurcanu este o legătură apropiată a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață (promovat și susținut de Guvernul Maia Sandu).

În același timp fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a declarat, pentru UNIMEDIA, că eliberarea lui Vlad Filat din detenție a fost o surpriză pentru ea, ca și pentru mulți alții. Totodată, aceasta a negat acuzațiile aduse de șeful statului, Igor Dodon, precum că în spatele acestei decizii ar sta fostul Guvern, în frunte cu Maia Sandu.

„Aș vrea să pot să comentez dacă aș fi văzut încheierea instanței. Este greu să vezi ce a stat la baza acestei decizii. Înțeleg că termenul a fost redus în baza condițiilor degradante de detenție”, a menționat Olesea Stamate.

Fosta ministră susține că dacă eliberarea condiționată înainte de termen a avut drept motiv anume condițiile degradante, Vlad Filat ar fi trebuit să stea după gratii încă minim 2 ani: „Termenul a fost redus cu mult mai puțin decât era necesar pentru a fi eliberat astăzi. Dumnealui a fost condamnat la 9 ani de închisoare, a stat 4, i-a fost micșorat termenul cu un an și 10 luni, respectiv ar mai fi trebuit sa stea încă 2-3 ani plus minus. De ce anume astăzi, nu vă pot spune”.

Olesea Stamate mai spune că nici fostul Guvern, nici ea în calitate de ministră a Justiției, nu au avut nicio atribuție la eliberarea lui Vlad Filat. „Ce treabă are Guvernul cu instanțele de judecată? Igor Dodon a făcut acuzații la adresa noastră, chiar dacă nu e de competența Guvernului. Cât am fost eu ministru nu a fost intreprinsă nicio acțiune în vederea favorizării sau defavorizării vreunui condamnat. Toți deținuții au avut tratament egal și nu s-au făcut niciun fel de acțiuni cu privire la vreun deținut”, a precizat aceasta.