Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, spune că a aflat despre moartea celor două gemene de la Spitalul municipal nr. 1 după ce materialul a fost publicat pe Deschide.MD. Asta deși managerul serviciului neonatal pediatric, Ludmila Rusu, ne declarat ieri că ministerul a fost înștiințat în ziua când s-a înregistrat moartea micuțelor.

”Imediat cum am văzut informația am cerut de urgență nota informativă pe caz și am dispus inițierea unei anchete la nivel de minister. Vă vom ține la curent cu rezultatele investigației”, ne-a declarat Ruxanda Glavan.

Amintim că două fetițe gemene au murit pe data de 6 ianuarie, la Spitalul clinic municipal nr. 1 din Chișinău. Poliția anchetează cazul, în timp ce tatăl copilului amenință medicii cu moartea. La rândul lor, angajații spitalului spun că moartea micuțelor era inevitabilă.

Fetițele s-au născut pe data de 28 decembrie, mama lor, în vârstă de 30 de ani, fiind originară din regiunea transnistreană. Pe data de 6, micuţele au murit. Managerul serviciului neonatal pediatric, Ludmila Rusu, a declarat pentru Deschide.MD că moartea acestora a survenit din cauza septicemiei - o infecție generalizată a sângelui, provocată de pătrunderea în sânge a germenilor proveniți dintr-un microb.

Sursa citată a precizat că "septicemia" a fost confirmată prin analizele de laborator.

Poliția a fost alertată abia ieri, Rusu declarând că medicii nu sunt obligați să anunțe oamenii legii când moartea survine în incinta spitalului.

La rândul său, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Deschide.MD că medicii erau obligați să anunțe poliția imediat cum a survenit moartea copiilor. 

”Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Inițial poliția a fost sunată de unul dintre medicii amenințați. Când a mers la fața locului, grupa operativă a constatat și motivul amenințărilor. Respectiv, au fost colectate explicații de la medici, iar circumstanțele în care au murit fetițele se cercetează în cadrul unui proces penal”, ne-a declarat Natalia Stati.

Șeful Direcției municipale de sănătate, Mihai Moldovanu, ne-a declarat că managerul Serviciului neonatal pediatric, Ludmila Rusu a luat decizia - la insistența tatălui - de a elibera corpurile neînsufleţite fetițelor, o decizie pe care nu ar fi avut dreptul s-o ia.

Detalii: Două gemene au murit la Spitalul nr.1 // Tatăl amenință medicii, iar poliția investighează cazul