Serviciul de Informații și Securitate respinge afirmaţiile apărute în spaţiul public despre presupusa implicare a instituţiei în interceptarea unor reprezentanţi mass-media, lideri de opinie şi politicieni, se menționează într-un comunicat de presă al instituției. Reacția SIS-ului vine după ce săptămâna trecută Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan ar publicat o listă cu persoane care, potrivit lui, au fost interceptate de către regimul Plahotniuc.

„Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”, se arată în comunicat. 

Serviciul condamnă încercările de denigrare a instituției.  

„Condamnăm ferm aceste încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări care afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale”. 

Instituția subliniază că activează în strictă conformitate cu legea. 

„SIS-ul reafirmă hotărârea de a menţine neutralitatea şi echidistanţa în activitatea cotidiană, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii. Serviciul pledează pentru o cooperare corectă, echidistantă şi în limitele cadrului normativ ce reglementează relaţionarea interinstituţională”, se mai menționează în comunicat. 

Amintim că săptămâna trecută s-a iscat un scandal, după ce Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a prezentat o listă cu activiști civici, jurnaliști, membri ai societății civile care ar fi fost interceptați de către regimul lui Plahotniuc. Referitor la această listă au apărut mai multe semne de întrebare, fiindcă Moțpan nu știe de unde a ajuns la el lista în cauză și nici dovezi nu deține care să probeze veridicitatea ei. Detalii AICI.  

Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu precizări. Potrivit PA, este efectuată urmărirea penală pentru culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației. Patru ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP, și trei procurori au calitatea de bănuit.