Două fetițe gemene au murit pe data de 6 ianuarie, la Spitalul clinic municipal nr. 1 din Chișinău. Poliția anchetează cazul, în timp ce tatăl copilului amenință medicii cu moartea. La rândul lor, angajații spitalului spun că moartea micuțelor era inevitabilă.

Fetițele s-au născut pe data de 28 decembrie, mama lor, în vârstă de 30 de ani, fiind originară din regiunea transnistreană. Pe data de 6, ambele au murit. Managerul serviciului neonatal pediatric, Ludmila Rusu, a declarat pentru Deschide.MD că moartea acestora a survenit din cauza septicemiei - o infecție generalizată a sângelui, provocată de pătrunderea în sânge a germenilor proveniți dintr-un microb.

Sursa citată ne-a spus că ”septicemia” a fost confirmată prin analizele de laborator. 

”Astfel de cazuri se mai întâmplă, mai ales în cazul nașterilor premature. Copiii s-au născut la 30 de săptămâni și cântăreau puțin peste un kilogram. Noi i-am conectat la suport respiratoriu și am luptat cu insuficiența cardiorespiratorie și afecțiunile perinatale. După părerea noastră, acțiunile medicilor au fost corecte”, ne-a declarat Ludmila Rusu.

Întrebată dacă riscurile decesului au fost anticipate de medici în perioada sarcinii, medicul ne-a spus că nu știe, deoarece mama este originară din Bender și este prima dată când femeia s-a adresat la Spitalul Clinic Municipal, nr.1. 

Poliția a fost alertată abia azi,  Ludmila Rusu declarându-ne că medicii nu sunt obligați să anunțe oamenii legii dacă moarte survine în incinta spitalului.

Totodată, medicul ne-a confirmat amenințările din partea tatălui micuțelor.

”Cum să vă zic, oricine ar fi revoltat în astfel de situații. El mi-a cerut să pedepsesc medicii care se fac vinovați de moartea copiilor”, a conchis sursa citată.

La rândul său, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Deschide.MD că medicii erau obligați să anunțe poliția imediat cum a survenit moartea copiilor. 

”Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Inițial poliția a fost sunată de unul dintre medicii amenințați. Când a mers la fața locului, grupa operativă a constatat și motivul amenințărilor. Respectiv, au fost colectate explicații de la medici, iar circumstanțele în care au murit fetițele se cercetează în cadrul unui proces penal”, ne-a declarat Natalia Stati.

Tatăl fetițelor este originar din Slobozia și are 44 de ani. 

Deși Ludmila Rusu, ne-a declarat că Ministerul Sănătății a fost înștiințat imediat despre acest caz, ofițerul de presă al instituției, Stela Cheptene ne-a declarat că ”Spitalul nr.1 se află în subordinea Consiliului Municipal. Probabil au informat mai întîi Direcția sănătate, apoi urmează pe noi. Până în acest moment, MS nu a fost informat oficial despre cazul la care va referiți. Noi va mulțumim pentru informare și acum solicităm oficial informație de la această instituție medicală”.

La rândul său, șeful Direcției municipale de sănătate, Mihai Moldovanu, ne-a declarat că  Managerul serviciului neonatal pediatric, Ludmila Rusu - la insistența tatălui - a luat decizia de a elibera corpurile neînsufleţite fetițelor, o decizie pe care nu ar fi avut dreptul s-o ia.

”Ea nu avea dreptul să ia o astfel de decizie. Trebuia să anunțe directorul instituției, chiar dacă acesta era plecat. Va fi sancționată. Însă problema e ca nu s-a făcut autopsia fetițelor și, în acest caz, ne va fi prea complicat că să înțelegem din ce motive a survenit moartea lor. Eu am aflat despre acest caz cu o oră în urmă. Vom forma o comisie care va investiga acest caz”, ne-a declarat Moldovanu. 

Deschide.MD va monitoriza cazul și vom reveni cu detalii.