Într-o înregistrare audio din cadrul ședinței de judecată a lui Veaceslav Platon, publicată de portalul NewsMaker, "raiderul nr.1 di spațiul CSI”, cum a fost supranumit, susține că autodenunțul lui Ilan Shor este fals. Platon invocă mai multe argumente, inclusiv faptul că „nu poate, doar prin telefon, să fie efectuată o tranzacție de 48 de milioane, fără niciun document”.

Potrivit înregistrării, Platon își spune versiuna sa cu privire la devalizarea Băncii de Economii, menționând că Vlad Plahotniuc este beneficiarul acestor scheme. Omul de afaceri declară, de asemenea, că poate dovedi o parte din afirmații și că, prin arestul său, se încearcă să fie „aruncat” furtul bancar pe umerii săi. 

„Potrivit raportului Kroll, publicat de Candu, BEM a primit 1,8 miliarde lei cu 10 zile înainte de falimentarea băncii provocată de Victoriabank. Aceasta din urmă pompa datoriile în BEM, banii se roteau în cerc. Mai mult decât atât nici nu erau extrase bancare și nici bani nici nu mai erau. BNM însă achita datoriile", a declarat Platon.

Platon de asemenea spune despre modul prin care a fost extrădat din Ucraina autorităților din Republica Moldova dar și despre condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13 din Capitală. 

Amintim că Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, "raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău, după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane, inclusiv în urma unui autodenunț de Ilan Shor, care a precizat că i-a dat lui Platon credite de la BEM, care nu au mai fost întoarse.

Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii, dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar: de spălare a celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.

Ascultă înregistrările audio cu declarațiile lui Veaceslav Platon de la ședința de judecată mai jos: