Alocațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități și persoane vârstnice, care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru obținerea dreptului la pensie, vor fi majorate cu 40 și respectiv 30 la sută, potrivit unui proiect de lege, avizat pozitiv astăzi de Guvern. Proiectul a fost prezentat cu titlu de inițiativă legislativă de un grup de deputați, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, majorările vizează circa 21 mii de beneficiari de alocații de stat. În urma majorării, cuantumul alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii va constitui 80 la sută din cuantumul pensiei minime pentru această categorie de persoane, iar pentru persoanele vârstnice va reprezenta 50 la sută din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

Calculele estimative arată că implementarea proiectului de lege implică cheltuieli financiare anuale suplimentare în sumă totală de 79,6 milioane de lei pentru anul 2020, circa 83,2 milioane pentru anul 2021 și 87,4 milioane de lei pentru anul 2022. Mijloacele financiare respective sunt prevăzute în proiectul Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2020-2022.

Amintim că așa cum a scris anterior Deschide.MD, Guvernul s-a întrunit în această dimineață într-o ședință pentru a examina mai multe proiecte de ordin social. Trei proiecte incluse în ordinea de zi au fost prezentate de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Alte proiecte țin de ratificarea mai multor acorduri cu România.

Detalii: Înainte de o posibilă demitere, Guvernul M.Sandu va aproba mai multe proiecte sociale