Ambasada Franței în Republica Moldova a propus Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale un ajutor concret în vederea contribuirii la proiectele de reformă a politicilor publice în domeniul sănătății publice. Fostul Director general al Sănătății publice din Franța - Agenția franceză de sănătate publică, François Bourdillon, a efectuat această misiune de expertiză la Chșinău, în perioada 4-9 noiembrie 2019.

Misiunea domnului Bourdillon se desfășoară în contextul pregătirii reformelor din sistemul de sănătate în Republica Moldova, a elaborării Strategiei naționale de sănătate și a Strategiei naționale de dezvoltare, Moldova – 2030. In această perspectivă, experiența franceză s-ar putea adeveri foarte utilă pentru Moldova.

 Dr. Bourdillon a examinat programele naționale și dispozitivele instituționale de luptă împotriva factorilor de risc pentru sănătatea publică : alcoolul, tutunul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică redusă. Expertul francez a examinat în mod particular bolile netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare și cancerul, repertoriate printre principalele cauze de deces în Moldova. La sfârșitul mandatului său, Dr. Bourdillon va face propuneri de ameliorare a bazei reglementare și a politicilor de prevenire a acestor patologii.

Pe durata misiunii, expertul francez a lucrat în strânsă colaborare cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale și a Agenției naționale de sănătate publică, precum și cu Biroul local al Organizației mondiale a sănătății.

Vineri, 8 noiembrie, Dr Bourdillon urmează să se întâlnească cu studenții francofoni de la universitatea de medicină « Nicolae Testimiteanu » și cu studenții de la facultatea de medicină a Universității Libere Internaționale din Moldova.

Această misiune de expertiză de înaltă calitate ilustrează determinarea Franței de a ajuta Republica Moldova în procesul de modernizare și de ameliorare a politicilor publice.