Consiliului Audiovizualului (CA) va hotărî la ședința de mâine, 8 noiembrie, dacă va desfășura un concurs pentru acordarea frecvențelor naționale, cedate de către Canal 2 și PrimeTV, altor două televiziuni. Director Executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova, Dumitru Țîra susține că una din aceste frecvențe va fi oferită postului „Primul în Moldova”(Accent Tv) în contextul dezvoltării imperiului mediatic al lui Igor Dodon. Contactat de către DESCHIDE.MD, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol a declarat că este greu de spus cine va dori să preia frecvențele, fiindcă costul lunar este foarte mare.

„Cunoscând specificul pieței audiovizuale naționale în detaliu, precum și având în vedere interesele și influențele politice în domeniu, chiar dacă CA mâine va decide doar anunțarea concursului, anticipez că una din rețelele naționale va fi acordată televiziunii Primul în Moldova (Accent TV) care este în retransmisie din Federația Rusă și afiliată Președintelui Igor Dodon. ORT din Rusia cere prin contract partenerilor de retransmisie din statele spațiului CSI să dispună de rețele naționale de distribuție”, a spus Țîra.

Mai mult, acesta susține că din punct de vedere legal și procedural, statul ar trebui acum să retragă ambele rețele din utilizarea pentru domeniul audiovizual și să le pună în valoare pentru companiile de telecomunicații, de exemplu, pentru frecvențe de tip 5G, ceea ce ar însemna beneficii financiare pentru stat, servicii internet mai performante și televiziune digitală cu acoperire națională și pentru întreaga țară. 

Dragoș Vicol ne-a spus că Ministerul Economiei a declarat că nu este împotrivă ca CA să hotărască ce va face cu aceste două frecvențe. Astfel, s-a decis ca să fie propusă desfășurarea unui concurs în acest sens.

Președintele CA a specificat că dacă se va vota pentru desfășurarea acestui concurs, el va dura 30 de zile, iar ulterior în două săptămâni se vor alege două instituții media care vor prelua frecvențele.

Vicol a subliniat că cei ce vor primi aceste două frecvențe naționale, vor putea emite prin intermediul lor doar două luni, deoarece de la 1 martie în Republica Moldova se va trece la televiziunea digitală.

„Nu știu cine va dori să preia aceste două frecvențe. Costul lunar a unei frecvențe e de 800 de mii de lei. Nu știu care din televiziune va dori să obțină o frecvență și numai pentru două luni”, a menționat Vicol.

Fiind întrebat de către DESCHIDE.MD dacă ar putea interveni ceva care să împiedice trecerea la televiziunea digitalizată, iar televiziunile care vor primi aceste frecvențe să rămână cu ele nu doar pentru două luni, Vicol ne-a spus că ministrul Brînzan l-a asigurat că din 1 martie se va trece la televiziunea digitală și că nu există acest risc. 

„L-am întrebat, care sunt domnule ministru raționamentele pentru care noi scoatem la concurs aceste frecvențe doar pentru două luni și el mi-a explicat că chiar dacă e vorba doar de două luni de zile, taxa de aflare pe această frecvență este de aproximativ 800 de mii de lei pentru fiicare frecevență și ar fi bine ca ele să fie utilizate chiar și două luni de zile ca statul să încaseze niște bani”, a ne-a spus Vicol. 

Acesta a mai precizat că ministrul Economiei, Vadim Brînzan și prim-ministru Maia Sandu au dat asigurări că pregătirile pentru trecerea la televiziunea digitală sunt în toi și că sunt convinși că de la 1 martie se va putea trece la ea.