Partenerul lui Veaceslav Platon și coautorul spălării de bani din trei bănci lichidate, Constantin Păpușoi, a fost văzut vineri în Poiana Brașov din România. După apariția știrilor cu privire la faptul că este dat în căutare internațională, acesta a dispărut din stațiunea montană.

Potrivit surselor Realitatea.md, afaceristul Constantin Popușoi era cazat în „Ana Hotels Sport” din stațiunea montană Poiana Brașov din România.

Realitatea.md a încercat să confirme locul aflării afaceristului moldovean, efectuând un apel telefonic la recepția hotelului. Astfel, sub pretextul că sună o persoană apropiată al lui Constantin Popușoi, care nu-l poate găsi la telefonul mobil, reprezentanții hotelului au confirmat că acesta, într-adevăr, era cazat împreună „cu familia”, însă astăzi dimineață a plecat.

Amintim că șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că, într-adevăr, Constantin Popușoi figurează în dosarul lui Platon pentru coautorat la spălarea banilor, exprimat prin dobândirea și utilizarea bunurilor, știind cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. 

Morari ne-a mai spus că pagubele înregistrate în urma activității lui Popușoi se ridică la circa 3 milioane de dolari. Recent, procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui, acesta fiind dat ulterior în căutare internațională.

Atât ne-a putut declara Viorel Morari. Șeful PA a refuzat să comenteze sau să confirme alte detalii descrise în nota primită de redacția noastră, invocând secretul anchetei. Procurorul nu ne-a putut confirma nici măcar dacă banii furați de Platon au fost ”legalizați” prin companii de comercializare a petrolului lansate pe piața din estul Ucrainei. Or anume acesta este schema descrisă în documentul la care am făcut referire mai sus.

”Noi știm că Popușoi activează domeniul comercializării produselor petroliere”, a conchis laconic Morari. 

Să revenim la notă. Schema scoaterii banilor furaţi de Platon și Popuşoi arăta în felul următor: Platon, având influenţă asupra băncilor moldoveneşti, în baza unor contracte fictive cu firme-fantomă, la fel de fictive (între altele, e amintită compania denumită Ancor Geteway), scoate banii din bănci. Ulterior, Constantin Popuşoi înregistrează pe numele unor persoane interpuse zeci de companii în zonele off-shore din Belize, America de Sud, Marea Britanie ş.a. Printre ele: INTERCHEM ENTERPRISE LTD (propietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Alina Reznicenko), GREXTON SUPPORT LP (proprietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Oxana Reva).