Fostul șef al IGP, Ion Bodrug, care era anunțat în căutare internațională fiind vizat într-un dosar de trafic cu arme și corupere pasivă, a fost eliberat de procurori, după ce în această dimineață a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Deși, azi dimineață Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, a declarat pentru Deschide.MD faptul urmează ca Bodrug să fie reținut pentru 72 de ore, iar magistrații vor lua decizia de a pune în aplicare mandatul de arest emis anterior pe numele acestuia, totuși Bodrug a fost eliberat imediat după ce a fost audiat.

Șeful adjunct al Procuraturii Municipiului Chișinău, Victor Plugaru, a declarat pentru TV8 că Ion Bodrug a fost adus dimineață la Procuratură, „s-au făcut acțiunile necesare și a plecat”.

„El a avut un mandat de arest pe o cauză penală, care a fost anulat de instanța de judecată, din cîte cunosc eu. Este învinuit pe dosar, urmărirea penală continuă, dar este cercetat în libertate”, a spus Plugaru.

Am încercat să-l întrebăm pe Șaptefrați de ce Bodrug nu a fost reținut pentru 72 de ore, însă acesta nu a binevoit să răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD. la telefon nu ne-a răspuns nici purtătorul de cuvânt al PG, Emil Gaitur.

Amintim că fostul șef al IGP, Ion Bodrug, este vizat într-un dosar penal pornit în baza art.324 alin.3 al Codului Penal „Corupere Pasivă”. Potrivit materialului probatoriu, Ion Bodrug, în anul 2013, fiind șef la IGP, ar fi solicitat și luat o mită de 25 de mii de dolari pentru a-i decora pe șase ucraineni cu arme de foc, iar apoi i-ar fi ajutat pe aceștia să le scoată ilegal din țară.

În perioada anului 2013, un oarecare Sergiu M., fost coleg de-a lui Bodrug, i-a înregistrat în cadrul a două asociații obștești, aici este vorba despre „Asociația Internațională a Ofițerilor Organelor de Drept și asociația „Bereta – Cinste și Onoare”, le-a perfectat ucrainenilor legitimații de membri ai asociațiilor, după care i-a determinat pe președinții acestora să intervină către Bodrug cu un demers prin care să solicite ca acesta să-i decoreze pe cei șase ucraineni cu arme de foc pentru diferite merite în calitate de membri, acțiuni pe care nu era în drept să le facă.

Ulterior, Bodrug pentru a emite ordinele de decorare a ucrainenilor cu pistoale, contrar atribuțiilor de serviciu, în vara anului 2013, personal ar fi pretins și primit de la Sergiu M. bani în sumă de 25 000 de dolari.

Conform înțelegerii avute cu Sergiu. M, în 2013-2014, Bodrug, făcând exces de putere, i-a decorat cu pistoale pe cei șase și a dispus eliberarea ilegală a autorizațiilor privind scoaterea armelor din țară. Astfel, prin acțiunile sale Bodrug a comis infracțiunea prevăzută de art. 324, alin. 3 (a) și (b) al Codului Penal: coruperea pasivă, pretinderea, acceptare și primirea de către o persoană cu funcție de demnitate publică a unor bunuri care nu i se cuvin, pentru efectuarea unei acțiuni în exercițiul funcției.

De-a lungul activității sale, numele lui Ion Bodrug a apărut de mai multe ori în lumină proastă, inclusiv în urma investigațiilor realizate de reporterii Derschide.MD. Amintim mai jos câteva dintre ele: 

SURSE // Ion BODRUG „ZBOARĂ” de la conducerea IGP

UPDATE // 17:18 // Percheziții în biroul șefului IGP Ion Bodrug

Ion Bodrug, șeful Poliției Naționale, declară CE ARE ÎN TURBINCĂ

EXCLUSIV // ȘEFUL POLIȚIEI DIN MOLDOVA S-A PENSIONAT ILEGAL!

(DOC)EXCLUSIV // Moșule, ce tânăr ești // Bodrug, DĂ PENSIA ÎNAPOI !!!

EXCLUSIV // Cumătrul lui Bodrug favorit la tenderele MAI

EXCLUSIV // CUMĂTRUL lui Bodrug, ABONAT la tenderele IGP

EXCLUSIV // CNA A INTENTAT dosar penal pe schema BODRUG-IGP-CUMĂTRU

EXCLUSIV // Partea 1 // Bodrug și „CUMĂTRUL” său IG(iu)P(esc) ȘOFERII

Partea 2 // Bodrug și „CUMĂTRUL” său IG(iu)P(esc) ȘOFERII

DOC // EXCLUSIV // Confirmare: Șeful IGP, Ion Bodrug, ESTE UN MINCINOS

"Razborci" interne la MAI // Cavcaliuc BĂGAT în COASTA lui Bodrug

Felicitarea lui Bodrug PLAGIATĂ de la Poliția Română