(UPDATE 9:40): Ruslan Codreanu infirmă faptul că procurorii și ofițerii INI au organizat percheziții la el acasă. Într-un mesaj postat pe rețele sociale fostul edil a scris că „NU AU FOST nici procurori, nici polițiști și nu a exista nici o perchiziției la mine acasă”.

Nu a avut loc pentru că nu are de ce! Pentru că din dosarul pe autobuze se pot face doar titluri de știri! Repet, dragă media, sunați-mi. Eu răspund fiecăruia, dar nu dați știri false. De ce iarăși s-au pornit minciuni prin presă și intimidări, nu vreau să intru în speculații. Cineva doar nu se poate liniști că sunt oameni integri, cărora nu ai ce le face, maturi politic și care muncesc mai departe pentru o schimbare adevarata! O zi minunată să avem cu toții! Vă cuprind”, a menționat el.

Știrea inițială!

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP  în comun cu procurorii PCCOCS au descins în această dimineață cu percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. Acțiunile au loc în dosarul cu privire la achiziţioarea  celor 31 de autobuze ISUZU de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău.

Sursele Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au spus că oamenii legii interprind cel puțin 14 percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. Acțiunile de urmărire penală au loc la biroul și domiciliile mai multor factori de decizie din cadrul primăriei Chișinău, la Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău, dar și la unii agenți economici.

Aceleași surse ne-au mai spus că procurorii și ofițerii INI ar interprinde percheziții inclusiv la domiciliul fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Am încercat să luăm legătura cu fostul edil, însă acesta nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilor noștri.

Amintim că la începutul anului, licitația de achiziționare a celor 31 de autobuze a fost câștigată de compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. Compania offshor era înregistrată în regiunea separatistă Cipru de Nord, deși fondatorii erau de origine turcă.

Presa a scris că în timpul licitației aceștia au oferit atunci cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) însumat pentru toate autobuzele. Mai multe semne de întrebare au apărut și la capitolul transfer de bani așa cum regiunea este cu statut necunoscut asemănător cu Transnistria. 

Compania BMC Truck & Bus, care a rămas păgubaşă, a încercat anterior de câteva ori să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, dar de fiecare dată nereuşit. Ea a câştigat şi o licitaţie, care, în urma unei contestații a concurenților, a fost anulată de către Agenţia Naţională pe Soluţionarea Contestațiilor. Motivul ar fi fost termenii de livrare – până la 120 de zile.

De precizat că Ruslan Codreanu este nașul de cununie al președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatului blocului ACUM, Sergiu Litvinenco.

Ruslan Codreanu a fost ales consilier municipal în Chișinău în anul 2015, iar în noiembrie 2017, printr-o dispoziție a lui Nistor Grozavu, a fost numit în funcția de viceprimar. Ulterior, după alegerile locale noi din Chișinău din mai 2018, Silvia Radu a renunțat la interimatul funcției de primar al capitalei - funcția care i-a revenit lui Codreanu.