O nouă suspendare din funcție la Inspectoratul de Poliție Buiucani, din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, după ce doi tineri au fost bătuți joia trecută în Parcul Catedralei de către șase inși care au fost eliberați imediat după audieri.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub protecția anonimatului, au comunicat pentru Deschide.MD că printr-un ordin emis astăzi de către secretarul de stat al MAI, Ianuș Erhan, a fost suspendat din funcție anchetatorul Evghenia Gurițanu.Superiorul lui Gurițanu, Afanasie Terente, ne-a spus sâmbăta trecută că ea ar fi luat decizia de ai elibera pe cei șase bătăuși din motiv că aceștia nu ar fi prezentat pericol pentru societate și că nu a considerat de cuviință reținerea lor pentru 72 de ore.

Totodată, aceleași surse ne-au mai spus că Erhan a dispus ieri crearea unui grup de urmărire penală care să gestiuneze cazul celor doi băieți bătuți.

Ion Vîzdoagă, avocatul familiei tânărului care a ajuns în stare gravă la spital, a declarat pentru Deschide.MD că organul de urmărire penală a IP Buiucani intenționat  ar fi încadrat juridic acțiunile atacatorilor ca huliganism ca să nu-i rețină, deși din caracterul acestei infracțiuni este evident că agresorii prezintă un grad de pericol social sporit și nicidecum poziția OUP nu corespunde stării de fapt. 

Avocatul mai spune că în acțiunile poliției ar fi vorba despre incompetență sau interes. Vîzdoagă a ținut să aduage că procurorii au fost informați despre acest caz abia a doua zi, dimineață, când deja agresorii au fost eliberați.

Amintim că  doi tineri, de 20 de anui și respectiv 19 ani, au fost luați la pumni de către 6-7 persoane în stare de ebrietate, în noaptea de joi, 24 octombrie, în jurul orei 23:00, în Parcul Catedralei. Agresorii ar fi intenționat să le fure bicicleta.

Ulterior, Lilian a ajuns în stare gravă la spital, iar cei 6-7 agresori au fost eliberați imediat după ce au fost audiați. După ce cazula deveni public, MAI-ul a demarat o anchetă de serviciu și i-a suspendat din funcție pe șeful IP Buiucani, dar și pe șeful Secției Urmărire Penală din cadrul aceluiași inspectorat.

La aproximativ cinci zilei după acest caz, IGP a venit cu un comunicat prin care a anunțat că cei șase agresori au vârsta cuprinsă între 17 și 32 ani, doi dintre care fiind  minori.

Sursele noastre ne spun că majoritate dintre ei își fac studiile la Centrul de Excelență în Construcții din capitală.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 287,  alin. (2) lit. b) Cod penal „Huliganism”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă  de la 37 500 până la 67 500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

FLASH // Cad capete în MAI după ce doi tineri au fost bătuți în Parcul Catedralei

(VIDEO) NO COMMENT // Momentul când cei doi tineri sunt bătuți cu bestialitate în Parcul Catedralei

VIDEO // Ce spune tatăl tânărului bătut în Parcul Catedralei. „În țara asta nimic nu-i în siguranță”

Șapte studenți au bătut crunt doi tineri în Parcul Catedralei. Unul a ajuns la spital în stare gravă