A crescut numărul persoanelor intoxicate cu ciuperci, doar în ultima săptămână la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 10 astfel de cazuri.

Solicitată de IPN, Vladislava Ceban, purtătoarea de cuvânt a instituției,  a menționat că oamenii trebuie să evite să consume ciuperci cumpărate din locuri sau de la persoane neautorizate. „Oamenii nu sunt atenți când cumpără ciuperci. Indiferent de cum sunt acestea – congelate, conservate, uscate, gătite – acestea oricum rămân otrăvitoare”, a atenționat  Vladislava Ceban.

Ea a mai spus sezonul ciupercilor este abia la început și că, în această perioadă a anului, numărul intoxicațiilor cu ciuperci este mai ridicat. „În cazul în care o persoană prezintă semne de intoxicații cu ciuperci, cum ar fi grețuri, stări de slăbiciune, tulburări de vedere, halucinații, trebuie neapărat să apeleze la serviciu medical. Semnele intoxicației cu ciuperci pot apărea de la câteva minute până la 3-6 ore de la consum. Până la venirea medicului, persoana intoxicată trebuie să stea întinsă, să consume apă și să nu își administreze singură tratament medicamentos”, a precizat Vladislava Ceban.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cel mai grav caz de intoxicare cu ciuperci petrecut în această săptămână a fost pe 22 octombrie, în raionul Cantemir. Cinci persoane au apelat la Serviciul de Urgentă, în urma consumului de ciuperci culese în condiții casnice. La fața locului a sosit echipa din Baimaclia care le-a acordat asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior 4 pacienți au fost transportați la Spitalul Raional Cantemir pentru tratament.