Ofițerii din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii PCCOCS, au descins în această dimineață cu mai multe percheziții la UngheniGAZ. Acțiunile au loc în cadrul unei cauze penale pornită anul acesta în legătură cu mai multe scheme frauduloase de evaziune fiscală și spălare din cadrul SA Moldovagaz.

Surse ale portalului Deschide.MD, apropiate anchetei, sub protecția anonimatului ne-au comunicat că în prezent au loc cel puțin zece percheziții pe mai multe adrese din raionul Ungheni.

„Oamenii legii au deconspirat mai multe scheme frauduloase de spălare de bani și evaziune fiscală admise de către factori de decizie din cadrul SA Moldovagaz, iar astăzi perchezițiile vizează filiala de la Ungheni, ulterior aceștia ar putea descinde cu percheziții și la alte subdiviziuni teritoriale ale SA Moldovagaz”, ne-a spus sursa.

Societatea pe acţiuni Moldovagaz este una dintre cele mai mari întreprinderi din sectorul energetic al Republicii Moldova, fiind şi unul dintre cei mai mari contribuabili ai ţării.  Activitatea societății și a întreprinderilor dependente este axată pe prestarea transportării, furnizării şi distribuţiei gazelor naturale 24 din 24 de ore pentru mai mult de 690 mii de consumatori, persoane fizice şi juridice din Republica Moldova, precum şi tranzitul gazelor naturale consumatorilor din regiunea Balcanilor.
 
 SA „Moldovagaz” deține pe piața gazelor naturale din Republica Moldova o dublă ipostază:
  • furnizor de gaze naturale (titular de licență), ce îndeplinește obligații de serviciu public privind furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali (casnici și noncasnici) și care are raporturi juridice cu alți participanți ai pieții gazelor naturale (transportatori și distribuitori) în vederea asigurării fiabile cu gaze naturale a consumatorilor;
  • fondator și unic asociat (100 %) al altor întreprinderi din sectorul gazelor naturale ce prestează servicii pe piața gazelor naturale.