Șeful INI, Vasile Balica, însoțit de șeful Direcției Combaterea Crime Grave a Inspectoratului Național de Investigații, Igor Zglavuța, dar și procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, au anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre operațiunea de reținerea a doi frați care în anul 2018 ar fi executat două tentative de omor la comandă: un caz din sectorul Botanica al capitalei și unul, de altfel cunoscut spațiului public, din satul Stoianovca, raionul Cantemir.

Cei doi killeri de 31 și 40 de ani au fost încătușați acum două săptămâni la Chișinău, ca urmare a mai multor măsuri speciale de investigație interprinse de ofițerii Direcției Crime Grave din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, după ce aceștia s-au angajat să execute două omoruri la comandă, dar din fericire ambele cazuri s-au soldat cu eșec, iar țintele acestora au scăpat cu viață.

Surse ale portalului Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au

comunicat că cei doi sunt cunoscuți în lumea interlopă cu pseudonimele „Vova Boxior” și „Jeka”. Unul dintre cei doi frați are pregătire militară, inclusiv utilizarea armelor de foc, iar cel mai mare a fost anterior judecată pentru alte crime deosebit de grave.

Aceleași surse a ținut să menționeze că dânșii, de aproximativ patru ani fac parte din gruparea interlopă „Iujnaia”.

Gruparea Iujnaia este specializată pe asasinate la comandă și răpiri și era activă în sudul Ucrainei și Republicii Moldova. Originară din Odessa și Reni, la noi gruparea a fost destructurată la începutul anilor 2000, iar liderul ei, Oleg Popescu, a fugit în România, ascunzându-se sub numele de Oleg Rizea. Popescu are la activ cel puțin 18 omoruri la comandă în Ucraina și patru în R. Moldova.

Ofițerii de investigații au stabilit că „Jeka” și „Vova Boxer” au fost cei care în data de 28 februarie 2018, pe strada Botanica Veche din capitală, au tras dintr-un Kalașnikov în automobilul de marca Mercedes ML al lui Valeriu Ciumacenco, tot el fiind cunoscut printre interlopi cu pseudonimul „Ciuma”,  în timp ce intra cu mașina în curtea blocului de locuințe. 

Acesta ar fi avut în trecut legături cu grupările criminale „Patron”

şi „Karamalak”.

Oamenii legii au stabilit atunci că făptașii au organizat din timp tentativa de omor. Unul dintre ei a lansat focuri de artificii pentru a masca cele 21 de focuri executate dintr-un AK-47 în direcția SUV-ului de lux.

Din fericire, rafala de focuri a ciuruit mașina, lăsând cel puțin 10 găuri în caroserie, iar victima doar a fost rănită la braț.

Atac cu Ak-47 la Chișinău. INI i-a identificat pe cei care au atentat la viața unui interlop în 2018

Sursele ne-au spus că în cadrul anchetei s-a stabilit că automatul de tip Kalașnikov din care „Jeka” a tras în direcția lui „Ciuma” ar fi fost adus din regiunea separatistă Donbas, Ucraina.  

„Jeka are legături strânse cu lumea interlopă din Ucraina, de acolo a și adus automatul Kalasnikov pentru a săvârși tentativa de omor din sectorul Botanica. Pentru lichidarea lui „Ciuma”, „Jeka” și fratele său urmau să primească de la comanditar, care încă nu a fost stabilit de către organele de anchetă, o remunerare de 15 000 de dolari. Însă, din cauza că au dat greș și că nu și-au dus „misiunea” până la capăt, cei doi ar fi primit doar 500 de dolari”, ne-a spus interlocutorul nostru.

Totodată, ofițerii din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, au stabilit că „Jeka” și „Vova Boxer” au fost cei care în data de 21

noiembrie,  în jurul orei 18:00, au dat buzna în curtea unui bărbat din localitatea Stoianovca, raionul Cantemir, și au tras dintr-un revolver COLT, confecționat artizanal, de 7 ori în direcția victimei, însă la fel ca și în cazul lui „Ciuma”, kilerii au dat greș, iar victima a scăpat cu viață.

Istoria unui asasinat eșuat, la Cantemir. Organizatorul ar fi mâna dreaptă a lui Caramalac

Ulterior, ofițerii Direcției Combaterea Crimelor Grave a Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu procurorii, au pornit atunci o cauză penală, iar în urma mai multor investigații, în data de 14 martie 2019, au reținut trei persoane care ar fi pus la cale tentativa de omor la comandă.

Aceștia s-au dovedit a fi fostul partener de afaceri al victimei, Victor Grișcenco, Valerian Zabolotnîi, care în acea perioadă se afla încarcerat în penitenciar de tip închis, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, dar și Igor Șevcenco, unul dintre protejații lui Zabolotnîi, precum și fratele mai mic a lui Dumitru Șevcenco, unul dintre cei șase condamnați în același dosar.

Igor Zglavuța, șeful Direcției Crime Grave din cadrul INI, a declarat în cadrul conferinței de presă  organizată astăzi la PCCOCS, despre faptul că modus-operandi era foarte vast.

„Killerii operau cu o lună de zile înainte de a săvârși infracțiunea, foloseau doar telefoane și cartele de unică folosință, iar în momentul când era comisă infracțiunea se foloseau de stații radio. În ambele cazuri victimele au fost filate, calculând locul și timpul potrivit pentru a executa comanda”, a spus Zglavuța.

Șeful Direcției Crime Grave din cadrul INI a ținut să menționeze că cei doi ar fi avut mai multe deplasări în afara R.Moldova, în special în Ucraina, iar autoritățile de la Chișinău au luat legătura cu colegii de la Kiev pentru a stabili dacă aceștia au atribuții și la alte omoruri la comandă pe teritoriul ucrainean.

Totodată, Zglavuță a mai adăugat că prelucrarea tuturor informațiilor a durat mai mult de un an de zile.

„Kilerii erau foarte atenți, foloseau metode de conspirație foarte bună, iar din acest motiv a durat atât timp documentarea acestora”, a mai spus Zglavuța.

În cadrul perchezițiilor la domiciliul unui dintre cei doi frați reținuți recent de INI și PCCOCS, oamenii legii ar fi depistat revolverul de model COLT din care s-a săvârșit tentativa de omor de la Stoianovca, dar și mai multe telefoane mobile, cartele sim și stații radio de care aceștia sau folosit la organizarea.

Operațiunea de reținere a celor doi a avut loc acum două săptămâni, iar în prezent pe numele lor au fost eliberate mandate de arest pentru 30 de zile și se află încarcerați în Peniteniciarul Nr.13 din capitală. Dacă vinovăția celor doi va fi demonstrată în instanța de judecată, ultimii riscă pedepse de la 15 la 20 ani sau  detenție pe viață.