Procuratura Anticorupţie a publicat imaginile video când procurorul anticorupție Dumitru Cerniță a fost reținut de către colegii săi pentru că ar fi estorcat 1500 de euro de la un polițist.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupţie,  plângerea a parvenit de la un poliţist care solicita tragerea la răspundere penală a procurorului delegat în Procuratura Anticorupţie D.C. pentru estorcarea sumei de 1500 (una mie cinci sute) euro pentru adoptarea unei hotărâri favorabile în cadrul urmăririi penale.

„În aceeaşi zi, după efectuarea investigaţiei preliminare, Procurorul General - interimar a dispus pornirea urmăririi penale, în baza art. 324 alin. (3) lit.a) din Codul penal, pe faptul coruperii pasive comise de o persoană cu demnitate publică. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit, că la 07.10.2019 petiţionarul a fost invitat la Procuratura Anticorupţie de către procurorul menţionat supra, care i-a prezentat materialele cauzei penale în care se examinau acţiunile poliţistului şi tot procurorul i-a sugerat să-l telefoneze după serviciu. La 08.10.2019, aproximativ la ora 20.16, petiţionarul s-a întâlnit cu procurorul lângă un local din sect.Botanica mun.Chişinău, unde procurorul a estorcat bani în valoare de 1500 (una mie cinci sute) euro pentru soluţionarea favorabilă a cauzei penale în privinţa poliţistului”, se arată în comunicat.

Amintim că azi dimineață, Deschide.MD a scris cu referire la surse că este vorba despre Dumitru Cerniță. Acesta a fost reţinut în flagrant delict în momentul primirii sumei de 1500 euro de la poliţist, iar ulterior și-a recunoscut vina și a fost plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie pentru 72 de ore.

Totodată, în cadrul un ui briefing de presă, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupţie a spus că regretă că un astfel de caz a fost posibil în cadrul acestei instituţii.

„Eu sunt conducătorul, este deranjant, angajaţii procuraturii ar trebui să fie exemplu”, a declarat Morari.

Dacă va fi găsit vinovat, procurorul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Un procuror anticorupție, reținut în flagrant de colegii săi

Morari despre reținerea unui procuror anticorupție. Denunțul a fost făcut de către un polițist