Solicitarea postului de televiziune privind prelungirea licenței de emisie pentru „REN Moldova”, care retransmite în republica noastră canalul cu aceeași denumire din Federația Rusă, nu a acumulat numărul necesar de voturi în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Mai exact, patru membri au votat pro, iar alți patru împotriva prelungirii licenței.

Membrii CCA, care au votat împotrivă, și-au argumentat opțiunea prin faptul că, deși legislația R. Moldova impune radiodifuzorii să aibă 80% din emisiuni în limba română, la acest post de televiziune „nu există niciun cuvânt în română”. Totodată, trezește dubii contractul prezentat de reprezentanții postului pe care l-ar fi încheiat cu reprezentantul „Ren TV” din Federația Rusă privind permisiunea de a prelua în continuare emisiunile de la Moscova.

De cealaltă parte, membrii CCA care susțin prelungirea licenței de emisie a „REN Moldova” au amintit cazul postului „RTR Moldova”, care la fel nu are emisiuni în română, dar a primit recent acceptul CCA de a fi în spațiul audiovizual autohton. Totodată, primul ar avea 19% de emisiuni proprii și ar subtitra în română buletinele de știri.

Reprezentanții postului „REN Moldova” urmează să vină, până la finele anului curent, când le expiră contractul de retransmisie, cu o nouă cerere la CCA prin care să solicite deja eliberarea unei licențe de emisie.

Sursa: ZiarulNațional