Un nou post de televiziune, Canal 5, va apărea pe micile ecrane. Consiliul Audiovizualului (CA) a acordat cu votul a 5 membri PRO şi un vot împotrivă, în cadrul şedinţei din 4 octombrie, licenţa de emisie pentru acest post tv, deţinut de Media Content Distribution.

Compania este administrată de către Lilian Buştiuc, fiind înregistrată pe adresa holdingului ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc.

Canal 5 va fi unul generalist şi va retransmite emisiunile postului  Peterburg - Piatyi kanal din Federaţia Rusă. Administratorul postului Lilian Buştiuc a informat că întreprinderea are un contract semnat cu "Teleradiocompania Peterburg", în baza căruia a obţinut licenţa exclusivă pentru difuzarea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor postului de televiziune rusesc.

CA a solicitat  oficial de la Teleradiocompania Peterburg informaţii cu privire la subiecţii cu care a semnat contractele de distribuire. În răspunsul pe care l-a primit se menţionează că dreptul de a retransmite conţinutul postului rusesc îl deţine  Media Content Distribution, iar contractul cu partenerii precedenţi din Republica Moldova – ITV – a fost reziliat în februarie 2019.

În cadrul şedinţei a intervenit şi reprezentanta de la ITV, Natalia Poleakova, care a declarat că dreptul de difuzare a contentului de la Peatîi Canal le-a fost preluat prin atac raider şi că ITV va contesta decizia CA.

Lilian Buştiuc nu a comentat aceste acuzaţii, iar membrii CA au afirmat că companiile trebuie să-şi reglementeze relaţiile de sine stătător.

Administratorul noului post a precizat că  întreprinderea pe care o reprezintă este fondatoarea postului de radio Maestro FM. Acesta  precizat că are deja contracte semnate pentru locaţiune şi instalarea studioului de producţie. Acesta crede că va putea realiza produs autohton în volum de aproximativ 46 de procente, dintre care 90 la sută în limba română.

Membra CA Olga Guţuţui s-a interesat dacă Media Content Distribution are ceva în comun cu „cel mai mare holding media din Moldova”, întrucât are aceeaşi adresă cu holdingul lui Plahotniuc, Chişinău, str. Ghioceilor 1.

Compania de producere se află pe aceasta adresă pentru că a fost important să fim mai aproape de procesul de producere”, a explicat Buştiuc.

Anterior, Lilian Buştiuc a exercitat atribuţiile de administrator la întreprinderea TELEFE M International (lichidată), fondată de OTIV PRIME B.V.

TVR Moldova