Vinurile Moldovei și tradițiile milenare din domeniu sunt celebrate astăzi și mâine de întreaga țară în cadrul Zilei Naționale a Vinului, care a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție. Aproape 70 de companii vinicole, din cele patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată, sunt deja în orășelul vinicol și așteaptă cei peste o sută de mii de vizitatori și turiști, care și-au anunțat prezența, transmite IPN.

Orașul Vinului se extinde în acest an dincolo de Piața Marii Adunări Naționale, în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului și pe strada pietonală Eugen Doga. Pe strada Pietonală este instalată scena principală, pe care vor evolua pe parcursul zilei de astăzi și mâine artiști din țară și de peste hotare. Este vorba de trupa Via Dacă, Pasha Parfeni, formația Tharmis, Lupii&Calancea Band, Dj Marcus Lower, Luiku – Ucraina, Vița de Vie și Niko de Transilvania – România.

Startul sărbătorii este dat astăzi la ora 11.00. Discursuri vor susține Georgeta Mincu, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului; Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului; Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova; Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova.

După ceremonia de inaugurare, va urma cea de premiere a actorilor din sectorul vitivinicol. Până la ora 16.00 vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de recitalurile mai multor interpreți și formații, după care marea distracție și concertele se vor muta pe scena principală din strada pietonală. Pe lângă două zile cu degustări de vinuri, pe vizitatori îi așteaptă și descoperiri gastronomice și excursii la vinăriile din țară.

La intrările în Orășelul Vinului, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va funcționa câte un infopoint, unde vizitatorii vor putea afla informații despre programul evenimentului și vor putea achiziționa Carnetul Degustătorului, dar și materiale promoționale cu identitatea vizuală a evenimentului. Aceasta este inspirată din bogăția toamnelor în Moldova, autenticitatea tradițiilor populare și lucrările unuia dintre cei mai mari pictori moldoveni – Mihai Grecu.

Ziua Națională a Vinului, cea mai mare sărbătoare dedicată vinificatorilor și tradițiilor milenare în vinificație, care vine să promoveze cultura consumului responsabil și corect de vin.

Până pe 7 octombrie, ora 07.00, va fi sistată circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin. Transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente. Locuri de parcare vor fi disponibile pe strada Alexandr Pușkin, Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolit Dosoftei, Bulgară și alte străzi din preajmă.