Președintele Igor Dodon a confirmat că nașul său de cununie este directorul financiar al întreprinderii MetalFeros. Acest fapt vine să confirme și unele informații în posesia cărora a intrat Deschide.MD, din care am aflat că reținerea a doi ofițeri ai Direcției Investigarea Fraudelor Economice (DIFE) din cadrul Inspectoratului Național de Investigație (INI), de către ofițerii Centrul Național Anticorupție (CNA), ar fi avut loc după ce aceștia, în comun cu ofițerii SPIA, au descins cu percheziții la MetalFeros.

În data de 9 septembrie anul curent, ofițerii de la DIFE și SPIA, au descins cu percheziții la MetalFeros pentru documentarea unui „grup infracțional organizat”, care era suspectat de organizarea „unei scheme de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prin introducerea unor date denaturate în actele de contabilitate, financiare și bancare”.

Potrivit unui comunicat al IGP, domeniul de activitate al companiei fiind colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportarea resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, iar perchezițiile au fost efectuate la domiciliile și entitățile economice pe care le gestionau.

În urma investigațiilor efectuate de angajații Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații,  Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI, sub conducerea Procuraturii Generale, s-a stabilit că în perioada de timp  2017 - iulie 2019, mai multe persoane au pus în funcțiune un sistem fraudulos de tăinuire a originii şi legalizării metalelor de o provenienţă dubioasă, prin camuflarea preţului de livrare și achiziţie, fapt ce a generat obținerea unor venituri ilicite în proporţii deosebit de mari.”, se arată în comunicatul IGP în comunicat. 

În acest caz a fost inițiate cauze penale pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari” și „folosirea documentelor oficiale false”. Persoana culpabilă de asemenea infracțiuni se

pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă aplicată persoanei juridice  de la 650 000 la 800 000 de lei sau cu lichidarea acesteia.

Câteva zile mai târziu, în data de 12 octombrie, exact la 3 zile după operațiunea de la MetalFeros, procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au descins cu percheziții acasă la doi ofițeri din cadrul DIFE a INI.

Este vorba despre Vitalie Procopii, șef de secție din cadrul DIFE și subalternul său Vlad Coropceanu, fiul generalului de divizie Ion Coropceanu. Cei doi au fost reținuți fiind suspectați că ar fi primit mijloace bănești în sumă de 14950 Euro de la un agent economic.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Coropceanu ar fi susținut că poate influența asupra șefului său, Vitalie Procopii,  ca acesta să nu transmită materialele avute la examinare organului de urmărire penală pentru pornirea procesului penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale de către agentul economic.  

Ambii ofițeri au fost reținuți atunci pentru 72 de ore, în izolatorul CNA, iar ulterior au primit încă 30 de zile de arest în Penitenciarul Nr.13. Decizia instanței de fond a fost atacată de avocații celor doi ofițeri la Curtea de Apel Chișinău, ulterior pe 24 septembrie, Procopii și Corobceanu au fost transferați din  P-13 în arest la domiciliu.

Sursele Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că, de fapt, operațiunea ofițerilor CNA ar fi fost o reglare de conturi la comandă, după ce Procopii ar fi documentat schema de la MetalFeros, dar și a participat la perchezițiile din 9 septembrie care au avut loc la întreprindere, fapt care l-ar fi deranjat pe nașul lui Igor Dodon.

Chiar și în fotografiile din comunicatul IGP se vede că Procopii a participat la operațiunea de la MetalFeros.

Totodată, vom aminti că șeful CNA este Ruslan Flocea, cel care anterior a deținut secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Aceleași surse ne-au mai spus că în cadrul perchezițiilor efectuate în biroul lui Procopii, în data de 12 septembrie, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte care ar avea tangență cu dosarul MetalFeros.

Presa a scris anterior că directorul financiar al întreprinderii MetalFeros, Serghei Catană, este nimeni altul decât naşul de cununie al actualului preşedinte Igor Dodon.

În cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la postul TV N4, întrebat despre acest fapt, Igor Dodon, într-un fel sau altul a confirmat informația și a declarat că:

„Am fost rugat de mai mutle ori să comentez aceste lucruri, că-i naș, nu-i naș. Eu știu că este o persoană profesionistă. Care cunoaște toate domeniile și nu doar pe acesta și nu a fost niciodată implicat în scheme murdare”, a declarat Dodon.

Sergiu Catană a ajuns director financiar la „Metalferos” în 2007, la scurt timp după ce finul său de cununie, Igor Dodon, a fost numit ministru al Economiei. În 2013, șeful de atunci al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, a dezvăluit o schemă de evaziune fiscală și spălări de bani, de aproximativ 700 de milioane de lei, la compania cu pricina. Vicol a fost reținut pentru suspiciuni de abuz în serviciu şi de imixtiune în viaţa privată a unei subalterne, nereușind să dezvăluie detalii despre schema descoperită. „Metalferos” este considerat drept cel mai mare exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova.